Friday 23 February 2018

Las Perlas - Galapagos

Nya gastar
Nu blev det gastbyte. Per Hedberg stod på bryggan och installerade sig snabbt i ena akterkojen. Mardy som bott inne i Panama några dagar återvände och bosatte sig i den andra.
Under dagen fick vi checkat ut från Panama samt provianterat en del.

De nya gastarna vid rodret


Träff med s/y Moon
Vårt första stopp blev på ö-gruppen Las Perlas där vi hade stämt träff med Annika och Björn på Moon. De var på väg åt andra hållet genom kanalen med siktet ställt mot Sverige så småningom.
Vi fick en god middag ihop och Annika delade generöst med sig av alla deras spår i Stilla Havet. Detta är oerhört värdefull information då man trevar sig fram mellan öar och atoller.
Det var kul att få se deras fina båt också, vi har ju följt deras strapatser genom åren med alla reparationer.

Middag med Björn och Annika i vår sittbrunn


Annika installerar snabbt program och spår till Open CPN


Deras båt s/y Moon i toppskick efter omfattande refit


Barbecue med prisutdelning
Innan vi lämnade Las Perlas ordnade ARC-en Barbecue på stranden. Det var prisutdelning och vi fick vårt andra förstapris för senaste sträckan. Det blev en trevlig kväll med mingel och god mat.
Vi fick en spännande upplevelse då vi skulle lämna stranden med dingen i rullande vågor. Dingen blev snabbt vattenfylld till hälften och Mardy offrade sig och simmade ut oss en bit innan han hoppade i. Detta måste vi träna mera på!!
Mardy gjorde även en kanoninsats då han tog på sig dykutrustning och gick över hela botten på Bijou för att säkerställa att vi inte hade en enda havstulpan. Det var faktisk lite små antydningar fastän vi hade uppe henne för rengöring för en vecka sedan.

Ankarplatsen på Las Perlas


Dukat för barbeque på kvällen


Mardy är nöjd efter att ha inspekterat och rengjort botten på Bijou


Start mot Galapagos
Inte skall väl en sjöman lämna på en fredag, men det gjorde vi. Jättefin start i svaga vindar med många spinnackers på de andra båtarna. Vi kunde så småningom sätta vår stagsegelsättning och hoppades kunna segla så i de sex dygnen vi hade framför oss.
Fiskelinan kom strax fram och det gav gott resultat. Första dagen fick vi en jättestor mahi-mahi och ett par dagar senare en tonfisk/bonita som räckte till tre måltider. Det är verkligen fest att kunna äta nyfångad fisk.

ARC-flottan seglar mot Galapagos


Mardy poserar med nyfångad mahi-mahi


Arbetsfördelningen bestäms
Vi delade in oss i vakter om 2,5 timmar dygnet runt och matlagning plus disk sköter Elis och Roger varannan dag och Per och Mardy varannan dag. Perfekt!
Efter två dygn till havs såg vi inga andra båtar längre, inte ens på AIS, men vi har ju radiokontakt två ggr per dygn och då får vi rapportera position samt om det är något annat av intresse. Hur stora fiskar man får är väldigt populärt att rapportera!
Seglingen under dessa dygnen var blandad, vi gick sammanlagt 60 timmar motor av totalt 144 tim och hade en hel del squalls med regn och vindar, men även stillsam segling. Då vi hade ca 150M kvar till land började det dyka upp små vita ljus – små fiskebåtar – man undrar hur de klarar sig så långt från land.
Sista natten väcktes alla kl 02.00 då vi passerade ekvatorn. Kung Neptun dök aldrig upp, så vi fick fira med skumpa istället. Vid dagsljus dök St Christobal upp och det var en härlig känsla. Spegelblankt vatten med små nyfikna huvuden som stack upp; det var sköldpaddor och sjölejon som välkomnade oss.
Väl ankrade följde en lång väntan på alla myndighetspersoner som skall komma och inspektera båten. De var åtta personer totalt som klev ombord i vår lilla sittbrunn. De representerade customs, immigration, health and national park. Dessutom två dykare som inspekterade botten. Mardy var lite tyst först, men då vi fick tummen upp slappnade han av.

Fyra yrvakna besättningsmän passerar ekvatorn - premiär för Per och Mardy


Två meter in på södra halvklotet


Vi angör St Cristobal och överallt ligger sköldpaddor och vilar


Elisabeth tar sig en närmre titt på djurlivet


Myndighetspersonerna besöker oss och gör klart allt pappersarbete vid incheckningen


Dykare inspekterar skrovet 


Här var det taxibåt som gällde
Vi fick godkänt på alla punkter och fick lov att komma iland. Man får inte köra egen dinge, utan det är taxibåtar som gäller. Vi hann precis in till Happy Hour med ARC-gänget.
Överallt ligger det sjölejon och vilar och de bryr sig inte ett dugg om oss människor, det är bara att flytta på sig. De förhistoriska iguanerna finner man mest på stränderna. Där kan man också få se en och annan sköldpadda på nära håll.

Sjölejonet makar inte på sig


Sjölejon en masse på stranden inför nattvilan


Promenad till en härlig beach där vi snorklade


Även iguanerna är helt oblyga


Vid snorkling här ser man ofta havssköldpaddor


Vi söker oss helst till lokala lunchrestauranger


Utflykt till Kicker Rock
Vi åkte på en utflykt till Kicker Rock – ett par häftiga klippor mitt ute i havet. Där fick vi en fantastisk snorkelupplevelse. Det var som en vägg rätt under oss flera hundra meter och vi såg bl.a. en stor haj.
Vår guide Ariana berättade med stor inlevelse om de olika öarna och vad man kan förväntas finna på dem. Som grädde på moset fick Roger köra den snabba båten tillbaka.

Klippformationerna vid Kicker Rock


Vi snorklade vid de lodräta klipporna


Vår guide Ariana använde bananskal för att åskådliggöra Galapagos olika öar


Bijous crew njuter av utflykten


Roger fick styra båten tillbaka


...och undan gick det!


Vulkanutflykt med mera
Sista dagen på St Christobal hyrde vi en taxi med guide som tog oss till en utslocknad vulkan där det bildats en sötvattensjö i kratern och det var fantastisk utsikt. Det var härligt att få röra på påkarna och promenera lite.
Sedan åkte vi till ett reservat för uråldriga sköldpaddor; de kunde bli ända upp till 100 år. Fantastiska djur som inte var skygga alls och så födde man upp nya, söta små.

En insjö inuti en slocknad vulkan


Vi hade sällskap med Spirit of Catherine


Hänförande utsikt från vulkantoppen


Jättesköldpadda i reservat för att säkerställa överlevnad av dess ras


Här finns sköldpaddor i alla åldersklasser


Nästa ö - Isabela
På kvällen var det dags att gå vidare till nästa ö, Isabela, och distansen var lagom för en nattsegling.
Även här skulle det komma inspektion innan man fick kliva iland, men den processen var lite enklare. De ställde lite frågor och tog foton på vår säkerhetsutrustning.
Denna ö var lite mer laid-back och den enda gata som fanns var av sand och kantad med små restauranter och utflyktsarrangörer. Här fanns en rätt stor insjö som beboddes av vackra, rosa flamingos.

Postkontoret på Isabela


Finns det sjöjungfrur också...


Hågade turister kan bo lyxigt vid stranden


Rosa flamingos på Isabela


Lustig form på näbben har de


Snorkling med hajar
Vi gjorde en utflykt med snabbgående båt till något som kallades Tuneles. Det var mycket snorkling och den första var på mycket grunt vatten där vi såg lobsters, hajar som låg undangömda i grottor och faktiskt en liten sjöhäst.
Den andra delen var på djupare, klart vatten. Man kunde dyka genom tunnlar och där såg vi vackra fiskar och havssköldpaddor.
Båten tog sig in i en värld av lavatunnlar och då vi tog en liten promenad bland stenar och kaktusar stötte vi på en blue-footed boobie och dess unge. Denna fågel finns bara här och utmärker sig med att ha blå fötter - ju mörkare blå desto livskraftigare. De med mörklblå fötter får de fräckaste honorna!

Mardy tillsammans med en havssköldpadda, modell större


White-tipped sharks


En liten sjöhäst hittade vi


Havet var rikt på färgglada fiskar


En och annan lobster visade upp sig


Havssköldpaddorna provianterar på havsbottnen


Vår utflyktsbåt tillagd vid los Tuneles - ett lavalandskap format av vulkanutbrott


Tunnlarna bildas då lavan forsar fram och där den svalnar först blir det broar


Ett märkligt landskap


...där de blue-footed boobies häckar och lever. här en unge som vill ha mat


..och här sitter mamman och väntar på att vi ska avlägsna oss


Detta resebrev blev mycket bilder, men det är så mycket vackert här som vi vill dela med oss av. Galapagos är så nära paradiset man kan komma; behagligt klimat, inga orkaner, rent vatten och vacker natur med ett otroligt rikt djurliv.

No comments:

Post a Comment