Thursday 19 July 2018

Fiji - del 1

Lugn segling från Tonga till Fiji
Ja, långsegling kan variera. Den här sträckan mellan Tonga och Fiji bjöd på blandade vindar. Vi började med revade segel, men mot slutet fick Pentti köra sig varm.
Det var lite trixigt att komma in till Lomaloma i Lau Group som ligger inne i en atoll med en massa rev, men eftersom det var flera båtar som gick före oss passade vi på att lägga ut waypoints där de gick.
Väl ankrade följde en lång väntan på att health, customs och immigration skulle komma ombord. De var väldigt noga med maten och kollade skåp och frys. Det var helt ok att ha köpt varorna på Tonga. Vår agent servade oss med SIM-kort och till vår glädje fungerade internet alldeles utmärkt här. Fiji lär vara det bästa området i hela Pacific vad gäller mobilt internet.
Nästa dag var det kava ceremoni med byäldsten. För att bli accepterad och få vistas iland skall men i gåva ge kavarötter. Dessa mals och dricks som en brun sörja och har en ”lugnande” effekt sägs det. Vi tycker mest att tungan blir lite bortdomnad. Inför denna ceremoni var det faktiskt customs som hade med sig drycken – de kom från en annan ö och presenterade gåvan för hela ARC-flottan. Vi tyckte det var lite märkligt att tullen hade med sig droger!
I byn såg man rester av hur orkanen Winston farit fram för 2 år sedan. Här finns fortfarande många trasiga tak och byggnader. På kullarna stod träden helt tomma på blad!

Trädskelett på Fiji som resultat av orkanen Winston


Bay of Islands
Nästa ankringsplats blev Bay of Islands som är en mycket vacker plats. Vikarna är omgärdade av kalkstensklippor och öar som är urgröpta av tidvattnet. De fick formen av svampar.
Det var inte möjligt att gå iland här, men fantastiskt att åka omkring i dingen mellan alla små öar. Rätt som det var då vi dingade in i en vik låg ett gäng och dinge-raftade med sundowners. Det visade sig vara ett samlingsställe för stora fladdermöss och just vid den här tiden vaknade de och flög omkring i mängder. Häftigt! Tyvärr hade vi inte kameran med oss.

Vackra öar i Bay of Islands


Bijou skymtar bakom svampöarna


Märkliga skapelser. Hur länge står den kvar?


Vi utforskar arkipelagen i Bay of Islands


Kompissegling med Emily Morgan
På ön Taveuni hade vi sällskap med brittiska Emily Morgan till ett naturskyddsområde med vandringar upp till ett flertal vattenfall. Det var väldigt varmt och rätt så krävande klättring så ett svalkande dopp var inte fel.
Vi språkade med byns lärare som hade 36 barn i sin klass och engelska var en viktig del av undervisningen.

Trekking upp till vattenfall på Taveuni med Emily Morgan


Här kan man få sig ett svalkande dopp


Vi språkade med byns lärare som liksom alla fijianer var väldigt trevlig


Längre upp på toppen badades det också


Myndigheterna har förmanande affischer ang befolkningens hälsa


Vi tillbringade några dagar i Viani Bay på ön Vanua Levu. Här träffade vi våra vänner på Loupan och Hakuna Matata som vi inte sett sedan Curacao i oktober 2016. Här fanns det mycket att prata ikapp.
På kvällen anordnades Lovo av en storfamilj som bodde här för alla oss seglare – ca 10 båtar. Lovo innebär tillagning av maten i en grop i jorden på varma stenar och som täcks med bananblad. Efter ett par timmar avtäcktes allt och en härlig måltid serverades. Det bjöds på kyckling, korv, tarorötter, spenat och pumpa i kokosmjölk m.m. Tallrikar och dryck fick man ta med själv.
På reven strax utanför – de berömda Rainbow Reefs – passade Roger på att göra ett par dyk tillsammans med Loupan och Peter från Emily Morgan. Vackra koraller och många små och vackra fiskar var behållningen.

Det var kul att träffa våra vänner på Loupan och Hakuna Matata


Barnen lekte på stranden i väntan på middagen - lovon


Lovon avtäcks...


och därunder framträder smakrik mat av olika slag


Det dukades upp på mattor av naturmaterial


Bummies - korallhuvuden
Då vi skulle lämna denna vik fick vi stora problem med intrasslad kätting i korallhuvuden s.k. bummies. Vi låg på 24m djup så att fridyka ner för att lösgöra kättingen var inte att tänka på. Efter en del trixande med ankarspel och motordrift kom vi till slut loss. High5!
Vi seglade via ön Koro till Levuka som ligger på ön Ovalau. Levuka var en gång en vacker huvudstad för Fiji under kolonialtiden. Numera är det Suva på Viti Levu som är huvudstad.
Då vi ankrade upp utanför stadskajen möttes vi av en stark fiskdoft. Det finns en stor fiskfabrik mitt i stan och vinden låg på precis där vi låg. Dit skeppas tonfisk från andra länder och den processas här och skeppas vidare till USA och Japan.
Det finns inte mycket kvar av stadens skönhet – orkanen Winston har härjat även här och tagit med sig långa pirar och de flesta husen. Vi såg bilder på hur vackert det tidigare varit på stadens kombinerade museum/bibliotek.
Staden är klassad som ett av Unesco´s världsarv, men det fattas tyvärr pengar till återuppbyggnad.

Den stora och dominerande fiskindustrin som förpestar luften


Beviset på att Levuka klassats som världsarv


Man fick en känsla av vilda västern


Man ser att orkanen Winston härjat här


På stadens museum kan man se bilder och föremål från gamla tider


och byggnaden fungerar också som museum


Längs Viti Levu´s nordostsida
Härifrån gick vi en inre led på Viti Levu´s nordostsida. Det hade börjat blåsa rejält, men vi fann en fin ankarplats i sand vid Nanani-I-Thake. Temperaturen hade förändrats betydligt och på kvällen var det bara 23 grader C. Brrr. Vi satt faktiskt inne i salongen för första gången sedan St Lucia.
Då vi nästa dag rundade till nordsidan fick vi nästan stiltje eftersom vindarna var på sydost. Det var en väldigt vacker led med böljande berg i vackra färger. Ajaj, nu fick vi plötsligen stopp i den aktre toaletten, inte kul alls.

Underbara scenerier på Viti Levu´s nordsida


Vuda Marina
För att komma in till Vuda Marina skall man igenom en muddrad kanal på 2,7 m djup och vi fick vänta ett tag utanför då båtar var på väg in och ut före oss. Strax hade vi Baobab Marine ombord och vi kunde presentera en åtgärdslista med allt vi behövde hjälp med. På den veckan vi låg här hann de fixa en hel del – inte minst vårt toastopp.
Vi hyrde bil ett par dagar för att se oss omkring. Fiji känns väldigt indiskt. Här finns Fijianer och Fiji-Indians så religionen är en blandning av protestantism, islam och hinduism. Det är ett mycket trevligt och tillmötesgående folk som är väldigt positiva till turister.
Vi hann också med att umgås med lite övriga World ARC båtar som låg här och säga adjö till alla. Vi hoppar nu av World ARC som skall vidare till Australien via Vanuatu. Vi känner att vi gärna vill stanna här ett tag och sedan styra kosan mot Nya Zeeland. Men först skall vi hem till Sverige några veckor och krama barn, barnbarn och många vänner.
Bijou ligger tryggt i ett hurricane pit hole under tiden.

Ett indiskt tempel ligger strax utanför Nadi


och verkar skyddas av indiska damer


Vi fick en båtplats i den trevliga Vuda Marina som vi gillade skarpt


Bijou ligger tryggt i ett Hurricane pithole och vilar inför kommande äventyr

No comments:

Post a Comment