Thursday 17 May 2018

Vi har anlöpt Suwarrow

Efter fem dygn anlöpte vi äntligen Suwarrow. Det var en mycket besvärlig resa, framförallt pga täta åskoväder med kraftiga vindar och blixtar både på avstånd och runt omkring oss. Och som vanligt hände det mesta om natten. Det blev därför dåligt med sömn, men det har vi nu tagit igen. Suwarrov är en atoll i norra Cook Islands och det är obebott förutom för ett par som sköter om detta naturreservat. De bor här halva året och anlände faktiskt i morse med båt.
I övrigt är ön känd pga eremiten Tom Neale från Nya Zealand som bodde här 27 år och som levde sin dröm här. Han skrev en bok om detta liv som heter "An island to oneself".
Vi har legat här några dagar och lagat det som gått sönder under seglatsen hit och dessutom umgåtts mycket med de andra båtarna. Alla har haft det lika jobbigt och det har svetsat samman gruppen. Vi är nu rädda om och väldigt hjälpsamma mot varandra. En kille som heter Alex fridök på 21 m för oss och fixade till vår kätting som lagt sig runt ett korallhuvud. En skeppare på en av båtarna fick sin tand tillfälligt lagad av en annan skeppare som är tandläkare mm mm. Vi uppskattar nu till fullo att vara del av en större grupp då vi är helt "in the middle of nowhere".
Här är väldigt vackert och vi uppskattar att vi fick komma hit. Snorklingen är väldigt speciell och om man har tur kan man få se manta rays bli rengjorda av småfiskar i en så kallad "cleaning station". Det är fascinerande att se hur djuren också hjälper varandra på denna avlägsna plats.
Imorgon drar vi iväg till Niue, en sträcka på 540 sjömil, som vi hoppas klara på fyra dagar och tre nätter. Det är lovat halvvind med 8-10 m/s så det kommer att gå undan värre.
Hur har det då gått på första etappen? Jo, vi var faktiskt första båt att gå över mållinjen, tätt följd av en 51 fots katamaran och därefter av ytterligare fyra kattor. Därefter kom enskrovsbåtarna och vår systerbåt, en Sweden Yacht 45, kom in sju timmar efter oss.

No comments:

Post a Comment