Tuesday 9 January 2018

St Lucia - Santa Marta - dygn 3

Dagarna glider förbi mer och mer rutinartar och seglingen löper på fint. Det är läns hela tiden, dvs vinden kommer in i stort sett akterifrån. Vi har lyckats minimera vindvinkeln för den upplevda vinden till 162 grader, vilket innebär att den verkliga vinden är ca 168 grader. Så små vinklar förutsätter starka vindar, åtminstone 10 m/s samt ett bra system för att förhindra ofrivillig jipp, dvs att vinden kommer in från fel sida av seglet och skickar över bommen till andra sidan. Dessutom måste man ha en segelsättning som är snabb vid små vinklar och det har Bijou.
Vi har traditionellt använt preventers för att förhindra ofrivilliga jippar, dvs man binder fast bommen. Denna säsong provar vi ett nytt koncept med bombroms istället, men inte den traditionella där man snurrar en lina runt en cylinder och drar åt så att friktionen försvårar för bommen att röra sig. Vi hittade en lösning med en hydrauliskt bromsad cylinder. Fördelen är att man då inte behöver dra åt linan så hårt, vilket kan påverka trimningen av storseglet. Det blir ju i så fall en extra kick. Den hydrauliska behöver bara sättas an med handkraft.
Så här långt är vi fantastiskt nöjda och kan vekligen rekommendera den. Jag har glömt vad märket hette, men det kan ha varit ABS, eller i alla fall tre versaler. Jag är övertygad om att vi mellan St Lucia och Santa Marta blir den båt som seglar kortast sträcka.
Vi har nu ca 30 timmar kvar till målet.

Elisabeth, Roger och Per
s/y Bijou

No comments:

Post a Comment