Monday 16 October 2017

Bornholm - St Petersburg 12-28/7

Påmönstring i Rönne, Bornholm
I juli månad hade vi det stora nöjet att vara gastar hos våra franska vänner på deras Allure 45:a - LazyJack. De hade anmält sig till Arc Baltic som är en eskader arrangerad av ARC-en som vi kallar den. Atlantic Rally for Cruisers.
Att ta sig runt Östersjön tar 6 veckor och vi fick vara med två av dessa. Vi anslöt i Rönne på Bornholm där vi fick en tur till borgruinen Hammershus. Vi hade en kanadensisk guide som var mycket underhållande och berättade om riddartiden med stor inlevelse.

Äntligen ombord                                   Den gamla borgruinen Hammershus


Inuti Hammershus                                                         Kombinerad kyrka och försvarsanläggningFörsta benet gick till Visby
Dagen därpå tog vi vårt första ben mot Gotland. Det blev en mycket bekväm segling och vi åt både lunch och middag vid dukat bord i sittbrunn! På nattpasset blev det ordentligt kallt - ca 12 grader – så underställ, sjöställ, vantar och mössa kom fram. Det var länge sedan vi använt de kläderna.
I Visby hamn låg alla 24 båtarna med flaggspel, vilket gav en festlig karaktär. Det var mest brittiska båtar, men även några tyskar samt vår franska båt.
På Gotland hyrde vi bil (rent-a-wreck var det enda som fanns att tillgå, men helt ok) och tog oss upp till Fårö. Vi strosade runt bland raukarna, vilka är en speciell naturupplevelse och sedan besökte vi en glaskonstnär med lite udda föremål. Philippe och Francoise blev förtjusta i en glasfågel som konstnären signerade.
Fårskinn är ju också ett måste på Gotland och Elisabeth köpte ett par underbara tofflor så nu är nattpassen räddade! Vi passade även på att besöka Bergmancentret där vi fick en bra inblick i hans liv och filmer.
Vi hade tre hela dagar i Visby så damerna hann med en stadsvandring också medan herrarna sysslade med motorproblem. Motorn startade inte alltid, vilket blir lite nervöst vid tilläggningar. Kanske ett byte av svarta lådan kan hjälpa!

Lunch vid dukat bord!!                                               Raukar på Fårö


Besök hos glaskonstnär                        Ruin efter katedral i VisbyAnkring och promenad på Gotska Sandön
Vi fick en fin gennakersegling till Gotska Sandön, där vi ankrade på nordsidan av ön. Ön är en nationalpark utan fasta invånare. Det har funnits bofasta fyrskötare förr i tiden, men nu kommer det campande sommargäster med båt från Nynäshamn eller Fårösund två gånger i veckan sommartid.
På natten vred vinden så vi ankrade om på sydsidan. Philippe fick i dingen med snurra och vi fick en milslång promenad på ön. Ön består av endast sand som hålls på plats av mycket träd och rötter, men det finns också vackra ängar och långa sandstränder förstås.

Härlig gennakersegling                       Svajankring vid Gotska Sandön


Långpromenad i sanddynorna         Svalkande vatten pumpas upp


Två nätter till havs mot Tallinn
Dags för nästa tripp till Tallinn och för att komma fram då det var ljust gick vi sent onsdag kväll och kom fram fredag morgon, totalt 185 mil.
Första natten var lugn med mest motorgång och på dagen fick vi lite vind och regn. Natt nummer två var fantastisk då solen inte går så långt ner. Det blir aldrig riktigt mörkt och så kommer dessutom månen upp en stund innan solen kommer tillbaka vid 4-tiden.

Väl framme blev vi mottagna av ”yellow shirts”, dvs tre duktiga guider från ARC organisationen. På kvällen blev det Happy Hour på bryggan. Det är restriktioner på vad man får ta in i Ryssland vad gäller alkohol så vissa båtar behövde länsa lite! Vi fick senare tillfälle att bjuda vårt värdpar på sill, jansson och snaps, vilket var mycket uppskattat.

Vi låg i Tallinn tre dagar och blev väldigt förtjusta i staden. Vi kunde lätt ta oss in till centrum med Hop-on-hopp-off bussarna som passerade marinan. Det är en gammal välbevarad bebyggelse med mycket kommers och marknader. Vi promenerade runt mycket och besökte även maritima museet som var imponerande. En gemensam middag för hela gruppen inne i gamla stan ingick också i programmet.

Eskadern med fullt signalställ         Marknadstorget i gamla stan


Inne i ubåt på Marinmuseet                                    Elisabeth passerar vattentätt skott


Utsikt över Tallinn                                                     Badstränder mitt i centrumMot Ryssland
Nu var det utcheckning från EU. Alla samlades på kajen och myndigheterna kom dit i piketbussar. Väldigt snabbt och praktiskt. Roger ordnade med en ny startmotor till LazyJack att hämta upp då de kommer till Stockholm. Det skall ”knackas på solenoiden” för att kunna starta fram till dess.
Avfärd till St. Petersburg var satt till kl 6 nästa morgon och vi hade beräknad tid till Krohnstad ca 30 timmar. Krohnstad är en liten ö strax utanför St. Petersburg där man får en slot-tid för incheckning så det gäller att tima seglingen korrekt. Philippe har ett utmärkt routingprogram i sin padda där han kan beräkna båtens fart med hänsyn tagen till väder så det brukar stämma bra.
Det blev motorgång hela vägen tyvärr, då vi hade vinden rakt i näsan. Det kändes mäktigt att segla in i St. Petersburg och vi fick en bra plats i marinan som var på taxiavstånd till centrum. Det blev vår sista high5 på denna resa.
Nu blev det sightseeing i dagarna tre tillsammans med Marco och Béné som skall avlösa oss som crew samt Philippe´s och Francoise´s son Thibaut med flickvän som var på besök. Det finns ju otroligt mycket att titta på så en Hop-on-hop-off var ju helt rätt. Vi åkte tunnelbana bara för att se de tjusiga perrongerna under jord (inte ett spår av något skräp eller graffiti) samt tog en guidad båttur på de många kanalerna i staden.
Erimitaget med Vinterpalatset var gigantiskt och på en dag hann vi bara med en bråkdel av museet.

Glad besättning på Lazy Jack                                 Vid marinan i St Petersburg


Mobil bar finns i varje gatuhörn     Kupoltak i en av många ståtliga byggnader


Uppståndelsekyrkan                                                 Tunnelbanestation femtio meter under jord


Mycket guld pryder byggnaderna                        En trevlig middag efter allt turistande


Vinterpalatset exteriört                                           och interiört


Mycket nöjda med vår seglats på Östersjön samt vårt trygga och trevliga värdpar fick vi lämna Lazy Jack. Deras vidare färd gick sedan mot Finland, Åland och Sverige. Bon Voyage!

1 comment:

  1. Vill inte vara petig men borgen på Bornholm heter väl Hammerhus? Tack för en trevlig blogg, har följt Er länge.

    ReplyDelete