Sunday 9 April 2017

St Lucia - Grenada 12/3 - 9/4

Installation av SSB
Senast vi hörde av oss låg vi i Rodney Bay Marina för att installera en LF/HF-radio, eller Single Sideband radio – SSB – som vi säger i seglingskretsar. Denna använder man för att tala med andra fartyg eller kustradiostationer då avståndet är för långt för VHF-radion. Under riktigt bra förhållanden kan man nå runt hela jordklotet och det talas ibland om att ens egen sändning kan störa efter att ha gått varvet runt.
Vi hade förberett oss noga och beställt allting i god tid och Regis´ Electronics skötte sin del av avtalet genom att ha grejerna på plats samt en installatör – Vincent – på plats i rätt tid.
Vincent hade en STOR låda med sig till Bijou och Roger försökte skämta till det genom att fråga om det var en julklapp till oss.
”Inte från mig i alla fall”, sa Vincent och såg lite besvärad ut.
”Vilka människor jag måste träffa!”, såg han ut att tänka.
Först ville Vincent veta var vi ville ha alla instrument installerade och vi funderade och diskuterade.
”Hur har ni tänkt er strömförsörjningen?”, frågade Vincent.
”Jag hade tänkt att SSB-n skulle dela startbatteriet till elverket”, sa Roger.
Nu tappade Vincent sina ansiktsdrag och gjorde klart att det var en mycket dålig idé.
”OK”, sa Roger, ”då kopplar vi det till servicebatterierna”. Men eftersom våra servicebatterier har 24V spänning skulle vi då behöva en transformator till 12V som klarar 30 Ampére.
”Sådana har vi inte på lager”, sa Vincent och Roger kände sig håglös för en stund. En koll hos Island Water World gav inget napp heller.
”Fasen också”, tänkte Roger, ”vad gör vi nu?” Närmsta stället där en sådan transformator skulle kunna hittas var i Le Marin på Martinique.
”Men…..”, tänkte Roger, ”är inte Marco och Béné just nu i Le Marin och på väg söderut?” Ett telefonsamtal bekräftade detta och dagen efter kunde vi ta dingen ut till ankringsplatsen och möta Pegase Rider med deras värdefulla leverans.
Snyggt jobbat av Marco som just var på väg att kasta loss då jag ringde och som hittade transformatorn i den tredje butiken han var och frågade. De fick sin belöning några dagar senare på en bar i Bequia.
SSB-installationen gick smärtfritt och vi har nu en 8 m hög antenn i aktern samt ytterligare några ”lådor” i garderoberna. Jaja, kläderna får väl plats nån annan stans! Nu ska vi bara lära oss att hantera den också.
Vincent visade sig vara en både duktig och trevlig person med mycket glimt i ögonen. Eftersom vårt utrymme var begränsat fick han använda all sin kreativitet för att hitta platser för installationerna. Och det behövdes en gubbe till som limmade träplattor som underlag på olika ställen samt gjorde håltagningar. Denna gubbe dök upp med sin dinge och knackade plötsligt på skrovet och Vincent introducerade honom som följer:
”This is Sean, my Precision Engineer”. Och visst gjorde Sean precisionsinstallationer!

Denna säsong har vi varit ganska ambitiösa med långpromenader. Det är skönt att sträcka på benen och kanske få upp pulsen efter mycket stillasittande på Bijou. Även här i Rodney Bay fick vi tillfälle att röra på benen. Vi tog cyklarna bort till Pigeon Island och vandrade och småklättrade sedan ända upp på toppen av berget vid Rodney´s fästning. Här hade den gamle amiralen bra koll på sina hatade franska antagonister. Utsikten är fantastisk.

Utsikt över Rodney Bay från Pigeon Island      Ruiner efter logementsbyggnadJust då vi nått toppen såg vi ”Star Clipper” – ett 115 m långt klassiskt segelfartyg som används som kryssningsfartyg – glida in och släppa sitt ankare i Rodney Bay.


Star Clipper angör Rodney Bay


Känt folk på stan
Då vi var hos Regis´Electronics för att betala för SSB-installationen blev vi tilltalade av en svensk man framför oss i kön.
”Men det är ju du!”, sa Roger. ”Vi har läst flera av dina böcker och artiklar”.
”Så kan det nog vara”, svarade mannen som visade sig vara den välkände långseglaren Lars Hässler.
Vi gick senare bort till bryggan där hans båt Jennifer låg. Lars har varit ute och långseglat många år och skrivit ett antal böcker om sina äventyr. Just nu hade han sex personer ombord som paying crew och kosan var ställd mot Medelhavet.
På hans fråga om våra seglingsplaner svarade vi att vi skulle ut i Pacific nästa år och han uttryckte sin avundsjuka.
”Även om jag gjort det flera gånger får man aldrig nog”, sa Lars. Vi fick mycket tips om utrustning och annat och det var trevligt att språkas med honom.

Långseglarlegendaren Lars Hässler i städtagen


Tillgång till internet
Innan vi seglade över Atlanten var vi mycket upptagna med funderingar runt hur man kommer åt internet i Karibien. Med facit i hand kan vi säga att vi haft tillgång till internet nästan hela tiden.
På många av öarna kan man köpa SIM-kort från Digicel som är den stora leverantören. På andra ställen har vi kunnat fånga upp wifi-nät med vår wifi-booster.
Utvecklingen har på vissa ställen tagit flera steg framåt i ett kliv och där kan man lätt köpa SIM-kort, men mat kan man inte hitta. Detta gäller t ex i Abraham´s Bay på Bahamas och Ile a Vache på Haiti. Märkligt!
Just nu har vi abonnerat på Cruiser´s net som fungerar hyfsat bra på Grenada med tillhörande öar. Vidare hittar man ibland bra internetcaféer som exempelvis Maria´s Café i Bequia.
Nästa längre stopp blev just i Bequia som vi tycker är en mysig plats. På Marias café hängde vi varje förmiddag och utförde administrativa uppgifter samt facetimade med barnen.

Regnbågen visade upp sig utanför Rodney Bay Det finns ståtliga hus också i Bequia


Den lokala Pizza Hut verksamheten i Bequia     och här kommer den mobila dieselmacken


Lobster i Tobago Cays
Ett av nyckelorden denna säsong har varit återseenden. Vi har ju rört oss i bekanta vatten och kommit tillbaka till platser vi tidigare varit på men även hittat nya platser på ”gamla” öar. Det är spännande att utforska nya platser men det är också njutningsbart att komma tillbaka till platser man känner till.
Vi känner att vi haft en bra mix denna säsong. Nästa säsong blir det ju rakt ut i det okända!
Tobago Cays är ett måste på vägen söderut och en favorit i repris blev lobsterbarbecue på stranden. Nu är det säkert 6-8 olika små företagare som raggar kunder på dagarna och grillar på kvällarna. Men det är fortfarande en vacker upplevelse och smakar fantastiskt gott.

Boatboysen med sina fräcka båtar lockar till lobsterbarbecue på kvällen


Det var dock ovanligt rulligt och vi låg endast ett par nätter där innan vi flydde till Chattham Bay som är väldigt bra skyddat.
Genast då vi angjorde viken blev vi uppvaktade av en ”boat-boy” som ville sälja fisk samt boka in oss på en middag på hans restaurang på kvällen. Eftersom vi inte lyckats fånga någon egen fisk under de senaste seglatserna köpte vi en halv tonfisk av honom. Han skar upp kotletterna på sitt rufftak. Färskare fisk än så är svårt att få. Och den smakade mumma tillsammans med potatismos, tartarsås och små ärtor.

Tonfisken kotletteras


Utsikt mot Chattham Bay


Solnedgång över Chattham Bay, Union Island


Långpromenad till Ashton - en liten håla
Även här passade vi på att ta långpromenader. Det är ju inte möjligt på alla öar.
Vi besökte Ashton som är en sovstad till Clifton - där hände inte mycket - men vi hittade lite grönsaker.
Det fanns en läkarmottagning med en lustig uppdelning med behandling av specificerade åkommor per dag under veckan. Det gäller att få rätt sjukdom på rätt dag!

Sjukmottagningen i Ashton


Petite St Vincent
Vår absoluta favorit i de här trakterna är PSV – Petite Saint Vincent. Kristallklart vatten innanför rev och fin snorkling. På den lilla sandön Mopion har placerats ett parasoll som på kartan heter Engagement Umbrella, vilket inbjuder till kärlekslöften. Ja, vi har ju bytt ringar för länge sedan, men kärlekslöften kan man ju ge hela livet!

Elisabeth under Engagement Umbrella på Mopion


Klart vatten ute vid reven vid MopionSjälva PSV är privat, men man är välkommen in att äta på deras fina restaurant. Tyvärr missade vi deras omtalade fredagsbuffé. Vi dingade över till Petite Martinique – som tillhör Grenada, men myndigheterna kollar inte in/utcheckning så noga – och där fick vi en lång promenad igen.

Google Earthbild som visar reven vid PSV och Petite Martinique 


Publikt wifi-nät
Här finns det publikt wifi-nät som vi fångade upp med vår wifi-booster. Vilken lyx att kunna streama Mästarnas Mästare och Skavlan i båten!

TV-kväll i kajutan


Snabbkurs på SSB
I Tyrrel Bay på Carriacou träffade vi svenska Gunilla och brittiske Tony på katamaranen Katarina. De hade seglat med World ARC från Australien och vi hade genast mycket att prata om.
Gunilla var en hejare på SSB så hon gav oss en snabbkurs och vi hade även möjlighet att testa vår SSB mot den i deras båt. Det lät riktigt bra och även nästa dag, då vi var sextio sjömil från varandra fungerade det som det skulle. Det verkar inte vara så besvärligt som vi dittills trott; vi ska nog kunna lära oss detta också med lite studier och övningar.
Det är otroligt lätt att lära känna nya människor på havet. Det räcker med att heja på någon så blir man genast ombordbjuden på nåt att dricka och det finns alltid massor att prata om. Vi har ju alla samma stora intresse. Denna säsongen har vi gjort nya bekantskaper från hela världen: Australien, Storbritannien, Frankrike, USA och många svenskar. Man byter alltid visitkort med varandra och vi samlar alla för framtida kontakter. Man vet ju inte när man stöter på varandra på havet igen.
Vi fick en fantastiskt fin ”sista” segling – slör i 10 m/s - ner till Grenada och St Georges. Det är bättre att handla mat där och vi har funnit priserna på reservdelar och båtprylar på Island Water World mer fördelaktiga än hos Budget Marine i Prickly Bay. Det är en hel del som skall inhandlas inför nästa säsong och det är bäst att passa på då man hittar något av allt på våra listor.
I skrivande stund ligger vi i Prickly Bay – också det ett kärt återseende - där vi ska iordningställa Bijou för upptagning. Vi kommer aldrig att glömma då vi för tre år sedan, efter sex dygn till havs, utan fungerande motor la till för segel här. Denna sommar ska vi ta upp på Clark´s Court Marina som har gott rykte bland alla yachtisar.

Hos frukthandlaren i Clifton, Union Island


Grönskande hus i Carriacou


Maltesian Falcon utanför Grenada


De vinddrivna tu önskar en trevlig sommar

3 comments:

 1. Vilkla turer vilka upplevelser och Petite Martinique verkar inte så dumt heller, eller? Segla försiktigt!

  ReplyDelete
 2. En kommentar bättre sent än aldrig!
  Fantastisk läsning och underbara bilder!
  Uppdatera mej gärna genom mail.
  Sköt om er!
  Kramar Lena

  ReplyDelete
 3. Ha en underbar resa, skall bli så intressant att följa er. Kram kram! Alla hälsar gott!

  ReplyDelete