Tuesday 18 August 2009

Biscaya och Galicien 6 – 18/8, 2009

Biscayabukten 6 – 8 augusti
Väderprognoserna lovar nordliga vindar – idealiskt för oss - de närmaste fem, sex dygnen, så det gäller att se till att komma iväg så fort som möjligt. I de flesta andra reseberättelser vi läst har man varit tvungna att invänta rätt väder flera dagar, ibland upp till flera veckor. Och här kommer vi inglidande på ett bananskal och får lagom stark vind från rätt riktning serverat som på ett fat första dagen!
Med dessa fördelaktiga vindar räknar vi med att seglingen över Biscaya kommer att ta maximalt två och ett halvt dygn och eftersom vi vill komma fram då det är ljust bestämmer vi oss för att starta avfärden på morgonen.

Torsdagen den 6 augusti kl 9.15 kastar vi loss från Camaret-sur-Mer, tillsammans med två andra svenska båtar - Bonnie och Aura från Stockholm – och styr mot La Coruna i den spanska provinsen Galicien, den logiska hamnen att angöra.
Vi seglar ut ur Bretagnes skärgård med dess vackra vyer och det dröjer inte länge innan vi inte längre ser land i någon riktning. Efter någon timme hissar vi gennakern och forsar fram i bra fart!
Vi delar in oss i tretimmarsvakter, vilket faktiskt blir ganska bekvämt. Vi sover nog mer nu än tidigare under resan.

Den karga naturen utanför Camaret-sur-Mer

Vädret blir lika fint som vi i våra vildaste fantasier kunnat drömma om, till och med fullmånen blir sällskap under nattvakterna.

Solnedgång den första kvällen


Vi får också annat sällskap under nattvakterna; stora stim med delfiner kommer svepande längs båtsidorna och hoppar upp i luften. Det blir en vacker syn mot den starkt lysande fullmånen. Delfinerna kommer tillbaka i gryningen också så att vi får möjlighet att få med dem på bild.

Lekfulla delfiner slår följe en stund


Den andra dagen blåser det för svagt för att segla och vi blir tvungna att starta motorn. Hela överfarten blir helt odramatisk och ett bestående minne blir Elis Chili con carne som avåts både som lunch och middag under dessa dygn.

Elisabeth, skaparen av den goda Chili con carnen

Lördag morgon siktar vi land och några timmar senare lägger vi till i den inre, äldre hamnen mitt inne i La Coruna. Klockan är nu 13.30 och resan tog sålunda ca 52 timmar, dvs en genomsnittsfart på 6,7 knop, vilket får betraktas som fullt godkänt.

Bijou på trygg plats i La Coruna.....................................och numera med spansk gästflaggLa Coruna 8 – 12 augusti
Nu kändes det skönt med en dusch och därefter en första orientering i La Coruna, vilket är en ganska stor stad. Nu var det plötsligt solsken och varmt och fleecetröjorna behövde inte längre användas mitt på dagen. Middagen intogs på det stora torget och det var trevligt med omväxling till Chilin.

Nästa dag var det dags för storstädning av Bijou, både inne i och utanpå, och hon sken åter vackert mot oss på kvällen.

Vi hade ännu inte sett till Bonnie och Aura och gick därför bort till den nya hamnen för att leta efter dem. Det visade sig att de inte hade haft en lika bekväm resa som vi. Aura hade fått en stor plastpåse i propellern och deras skeppare var tvungen att dyka ner och skära loss den. Bonnie hade studsat över någonting mitt ute på Biscaya. Eftersom det är flera tusen meter djupt där och det saknas några grund, måste det ha varit något annat de studsat på. Enligt navigationsvarningar som sänts ut skulle en fiskebåt ha förlist och ligga någon meter under ytan. Men det är ju nästan helt osannolikt att de skulle ha kunnat råka köra på denna….eller?
Besättningen på Aura hade dessutom haft allvarlig sjösjuka, vilket inte gjorde saken bättre.

Kvällstur på byn

Dagarna gick snabbt i La Coruna. Vi cyklade runt och bekantade oss med den vackra staden, uträttade diverse internetärenden och kopplade av i största allmänhet.

Badstranden i La Coruna...............................................En liten cykeltur på stan


Typiska inglasade balkongerDet drog ihop sig till att lämna vår trygga plats i La Coruna och vi passade på att fylla skafferiet innan vi drog iväg söderut.

Bunkring av mat och dryck inför vidare äventyr


Diverse Galiciska hamnar 12 – 18 augusti
Äntligen dags att kliva ur fleecen. Vi kom till Camarinas som nästa hamn och där tog Anders första doppet. Nu känns det som vi mött sommaren; vi fick t.o.m. använda regntältet som solskydd.
Nu följde ett antal natthamnar för ankare. Det är en härlig känsla att ligga i fritt vatten och guppa omkring. Dingen kom nu till användning för att ta oss in till land.

Bijou för ankare utanför Camarinas...............................Elisabeth på tur med dingenVi besökte ett antal av Galiciens s.k. Rias som är långa vikar/flodmynningar med större el. mindre byar. Husen är väldigt speciella med vackra stuckatur- liknande verandor i trä.

Kvällstur i Ribeiro


Isla Cies
Vi besökte också en fantastiskt fin ö- Islas Cies – som var en camping o- utflyktsö för många fastlandsbor.
Vi låg för ankare tillsammans med många andra och tog en tur upp till toppen på ön. Vädret håller i sej
med sol och svaga nordliga vindar. Mönstret är; dimma och stiltje fram till kl 13 då vinden och solen kommer. Sedan blåser det lagom 4-5 timmar innan det blir stilla igen. Så det blir en blandning av radar+
motor, segel några timmar och sedan motor in i hamn.

Utsikt från toppen av Isla Cies

En trött Roger................................................................och en nyfiken Elisabeth

Vi ankommer till Portugal
På tisdag 18 aug angjorde vi Portugal; Viana do Castello. Vackert språk förutom att alla verkar prata bra engelska. Det skall nog gå bra att ta sej runt här. Just här skall det bli en festival till helgen så staden är smyckad med allehanda ljus och dekorationer, men vi har nog inte tid att stanna till dess….

Portugisisk gästflagg upp..................................................Viano do Castelo by night

No comments:

Post a Comment