Tuesday 25 May 2010

Port Napoléon - Bonifacio 30/4 - 20/5, 2010

Putsning och avsegling
Nu är vi äntligen ute på böljan den blå igen. Bijou har legat väl förvarad över vintern i Port Napoléon utanför Marseille. Hon har nu kompletterats med en grövre kätting till ankaret, bimini (solskydd), bärbar AC (förhoppningsvis behöver vi inte använda den) samt dykarutrustning för oss båda.

Bijou putsas vederbörligen inför den nya säsongen

Äntligen till havs igen
Efter bottenmålning, vaxning samt lite annat fix bar det då äntligen av fredagen den 30 april. Första kvällen gick vi till de Freuilska öarna utanför Marseilles hamn och låg för ankar där.

I en lugn ankarvik vid de Freuilska öarna..........................Chateau d´If där Greven av Monte Cristo satt fängslad


Överseglingen till Korsika
Vi seglade vidare längs den franska kusten till Bandol, vilken var en mysig hamn. Där blev vi varse att om vi skulle segla över till Korsika var det nu som gällde, eftersom det skulle komma hårda vindar om ett par dar. Gav oss iväg på söndag vid lunchtid för motor första biten, men sen kom vinden och vi hade en slör hela vägen med medelvind på 11-13 m/s. Egentligen hade vi plattläns, men vi valde att skära lite för att få en bekvämare segling, vilket visade sej vara helt rätt. Vinden vred till vår fördel då vi närmade oss ön. Vi seglade i 3 timmars pass som vi tycker funkar bra, men det blev sisådär med sömn då det var hög sjö. Kom till Calvi kl. 9.00 och fick lite välbehövlig sömn. Total distans blev 144M.

Korsikas mäktiga begsformationer på nordvästsidan.........och utsikten mot gamla staden från vår båtplats i Calvi


Med andra svenskar på utflykt
Vi träffade sedan två svenska båtar i marinan; Me Too från Stockholm som vi lärde känna redan i höstas samt Martinette från Stenungsund och vi samlades snart över en öl. I Calvi blev vi liggande 5 nätter p.g.a hårda vindar och busväder. Vi sällskapade en del med de andra svenskarna – åkte tåg till Ile Rousse bl.a. samt passade på att plugga lite franska. Vi började också kolla på Matador som vi har som dvd-box.

Med rälsbuss på utflykt till Ile Rousse............................där vi hade en god och trevlig lunch

Avfärd mot Ajaccio
Nästa stora hamn som vi besökte var Ajaccio, där vi på nytt åkte tåg. TGV – train de grands vibrations. Det tog två timmar till huvudstaden Corte som ligger precis mitt på ön. Väldigt vacker väg mellan de höga bergstopparna. Högsta toppen är 2706 m och där ligger snö fortfarande.

Miljöbilder från Korsikas huvudort Corte

Nu längtade vi efter en ankarvik och trots västliga vinder lyckades vi finna några på vår väg söderut längs västra Korsika. Det är frid för själen att ligga och guppa för ankar! Men vädret var omväxlande; ena stunden vräkte regnet ner och nästa stund var det sol från klarblå himmel igen.

Himlen öppnade sig över oss och tvättade Bijou ren från salt...för att sedan återgå till sitt normala tillstånd


Bonifacio - Korsikas höjdpunkt
Korsikas höjdpunkt är ändå Bonifacio. Fantastiskt inlopp till hamnen och gamla stan ”hänger” högst upp på de vittrade kalkstensklipporna. Där blev vi ordentligt inblåsta i fyra nätter och hade kuling rätt in i hamnen. Våra förtöjningar liknade närmast ett spindelnät! Vi hade för avsikt att kunna spela golf på den berömda golfbanan Sperone, men golf funkar ju inte heller i kuling och när vinden hade gett sej kände vi ett sting av ”hamnröta” och måste ut på böljan.

Med gennaker mot Bonifacio............................................Inloppet till Bonifacio

Marinan i Bonifacio.......................................................och den muromgärdade gamla staden uppe på klippan


Den gamla staden har verkligen ett spektakulärt läge.......och kalkstensklipporna mot havet är magnifika


Åskväder i Maddalenaskärgården
Nu seglade vi vidare mot ö-gruppen Maddalena som ligger på norra delen av Sardinien för att hitta fina ankarvikar. Vi hade noga kollat in vädret och laddat ner grib-filer m.m. men då säger dom att nu blir det åska!, vilket gjorde att vi efter första natten snabbt fick uppsöka hamn och fick lagt till vid kaj mitt i värsta blixt o dundret.
Just i denna stund ligger vi för ankar på Isola Caprera och har en solig, lugn dag.

No comments:

Post a Comment