Tuesday 20 October 2009

Altea – Mallorca 1-15/10, 2009

Utflykt i Altea
Inte nog med att Elisabeth blev sängliggande några dagar i Altea, det drog dessutom plötsligt in ett oväder som höll i under flera dagar. Nåväl, inget ont som inte har något gott med sig. Om det skulle komma oväder var det ju effektivt att det kom samtidigt som Elisabeth var däckad. Och dessutom var det ju bra att båten blev ordentligt rensköljd från allt saltvatten.
Elisabeth kvicknade så småningom till, vädret blev bättre och vi begav oss på cykeltur till gamla stan i Altea, som ligger högt och varifrån utsikten är förstklassig. Döm om vår förvåning när vi på nytt möter folk, uppklädda som antika krigare. Det visade sig att man även i Altea, under två dagar, firade minnet av de kristnas befrielse av morerna. Man lekte alltså krig även här.


Mörk himmel och vita hus..............................................och romerska krigare även här!

Marinan i Altea................................................................och utsikt mot Calpeklippan norr om Altea


Lunch hos Ragnhild och Bjarne
Vi passade på att ta kontakt med Ragnhild och Bjarne Ohlén som har hus i Albir, strax intill Altea och blev inviterade till en mycket trevlig och god lunch. Det var ett tag sedan vi träffade dem på tu man hand.

Ett glas bubbel på Ragnhilds och Bjarnes altan


Gennakersegling mot Balearerna
Efter att ha provianterat avseglade vi kl 06.30 den 1 oktober mot Formentera. Eftersom solen går upp först vid åttatiden, var det kolsvart då vi gick ut ur marinan. Väderprognosen spådde västliga vindar under kontrollerade former, och så blev det också. Det innebar att vi seglade för gennaker, förutom sista timman, då vinden mojnade. Då solen sken från en blå himmel hela dagen innebar det helt fantastiska förhållanden! Vi anlände Formentera vid 19-tiden.
Vi hade siktat på att lägga oss för ankare på Formenteras nordvästra sida, i en liten ankarvik på Isla Espalmador. Det visade sig dock att det var för mycket svall där och vi gick istället runt på andra sidan och la oss. Vi var helt ensamma att ligga där under en helt klar stjärnhimmel.

Ensamma för ankare på östra Formentera.........................och så här ser vi ut på plottern


Ett litet skutt över till Ibiza
Det goda vädret, dvs. 27 grader i luften och 25 i vattnet, höll fortfarande i sig och vi passade på att bada innan vi gav oss iväg för segel mot Ibiza. Detta var bara ett litet skutt, men eftersom det inte blåste speciellt mycket tog det några timmar i alla fall. Vi seglade för bidevind och skulle sträcka in mot Ibiza, då jag fick se ett stort passagerarfartyg gå i riktning mot oss på mycket långt håll. Men eftersom vi inte gick speciellt snabbt, medan färjan gjorde dryga tjugo knop, hann vi precis komma ur vägen innan hon dundrade förbi oss. Jag undrar om hon hade väjt om vi inte hade hunnit undan. Det hade i så fall inte skett under tystnad…

Farligt möte med snabbfärjaEn härlig vecka för ankare i olika vikar på Ibiza
Vi hittade en liten Cala, dvs. en vik med höga berg runtom, ofta med en sandstrand längst in. I detta fall var det Cala Loonga. Vi låg ensamma där över natten, fastän det i våra resebeskrivningar står att det normalt är svårt att få plats. Det märktes att säsongen var på upphällning. Men eftersom vädret är precis vad man kan önska sig kan man konstatera att detta är den idealiska tidpunkten att ”göra” Balearerna.

Utflykt med dingen..........................................................polkagrisfyr på Ibizas nordöstra hörn


Från en liten Cala där vi låg för ankare flera härliga dagarDet var ingen trängsel direkt........................................och ute på en promenad träffade vi på Pepsis dubbelgångare


Ett fräscht Mallorca
Nu var det dags att segla över från Ibiza till Palma de Mallorca för att förbereda båten för, samt proviantera inför Berit och Anders ankomst. Vi passade också på att turista lite grand, både med våra cyklar och med hop on-hop off busstur. Våra diffusa minnen av Mallorca grundades på resor för ca 35 år sedan, och våra förväntningar var ganska lågt ställda. Vi blev därför positivt överraskade av den fräschör som Palma uppvisade. Vi kunde sedan läsa att myndigheterna investerat mycket pengar och arbete för att tvätta bort den gamla bild som de flesta har haft av Mallorca och bygga upp en ny image.

Katedralen i Palma de Mallorca........................................och utsikt över Palmas marina


I ankarvikar med Berit och Anders
Berit och Anders anlände på lördag middag och vi gav oss genast iväg längs Mallorcas östra sida. Vi övernattade för ankare i en härlig Cala som var så smal att vi fick sträcka upp oss mellan ankare i både för och akter. Vi låg stabilt och fick ett härligt kvällsdopp innan vi dukade upp middagen i sittbrunnen.
Nästa dag hittade vi ytterligare en fin vik som inbjöd till morgonbad. Hela denna kust kantas av natursköna ankringsvikar.

Berit och Anders under svalkande promenad...................De många naturliga grottorna blir båtplatser


Inblåsta i Alcudia före överseglingen till Marseille
Då vi sett att Tramontanan var på väg angjorde vi hamn nästa kväll och fick en god födelsedagsmiddag där. Tramontanan är en stark vind som kommer ner mellan Pyrenéerna och Alperna och drar rätt ner över Balearerna. Den brukar vara ca tre dagar, men denna gång verkar det dock som om den kommer att hålla i sig nästan en vecka.
Vi ligger nu sedan några nätter inblåsta i hamn i en liten stad som heter Alcudia på nordöstra Mallorca. Vädret är soligt men det är lite svalare; det känns som om hösten har kommit hit nu.
Imorgon åker Berit och Anders hem och vi kommer därefter att invänta lämpliga vindar för att segla till Marseille, där vi lägger upp båten för vintern. Vi räknar med att vara hemma i Sverige runt månadsskiftet oktober-november.

Sjömil: 3300
Motortimmar: 434
Diesel (l):
Antal hamnar: 76

No comments:

Post a Comment