Saturday 19 June 2010

Bonifacio – Tropea 18/5 – 17/6, 2010

Maddalenaskärgården norr om Sardinien
Efter att ha legat inblåsta i Bonifacio i fyra dagar kunde vi äntligen kasta loss och segla mot den omfattande italienska skärgården mellan Sardinien och Korsika. Vi fick friska vindar och sträckte till en härlig naturhamn i Cala Spalmatore. Skönt att få ligga för ankare efter fyra dagar i hamn! Det blev dessutom plötsligt sommar med badtemperaturer i vattnet.
Nästa dag blev vi dock tvungna att fly in till Porto Cervo eftersom det kom häftiga åskskurar. Detta visade sig vara en lyxhamn för det fina folket, vilket också avspeglade sig i priset. Detta var den dyraste hamn vi legat i så långt, men faciliteterna motsvarade absolut inte de höga priserna. Vi gav oss iväg direkt på morgonen för att inventera den spännande skärgården.
Vi tillbringade en knapp vecka här med sköna bad och fina naturhamnar. Vi stötte dessutom på våra svenska kompisar på Me Too som inviterade oss på en improviserad middag i sin sittbrunn. Allting blir så enkelt till sjöss!

Dags att hissa italiensk gästflagg......................................Maddalenaskärgården


Översegling till Rom
Så var det då dags att segla över till Rom och det väntande bröllopet mellan Andreas bästa kompis Julien och hans stora kärlek Sofia. Det var ca 140 M till Rom, så det krävdes en nattsegling, vilket tyvärr blev motorgång eftersom det var stiltje. Solen lyste dock från klarblå himmel och några delfiner slog följe med oss en stund.

Lekfulla delfiner gör oss sällskap


Sightseeing i Rom
Vi kom fram till Porto Turistico di Roma på förmiddagen efter en lugn överfart. Detta visade sig vara en riktigt bra hamn med alla faciliteter vi kunde önska oss och dessutom till rimliga priser.
Vi hade planerat överfarten med god marginal, vilket innebar att vi nu hade två dagar på oss att vara turister i Rom. Det är ju inte alls tillräckligt om man ska ”göra” Rom, men det var lagom mycket för vår ambitionsnivå. Mycket gamla byggnader var det, men man blev ganska snart mätt, trots att man borde imponeras stup i kvarten. Mest imponerade blev vi nog av Colosseum eller kanske Vatikanen, eller kanske trots allt Spanska trappan eller...

Bekanta turistfällor i Rom
Bröllop i dagarna två
Det blev ett riktigt bra bröllop med fest i dagarna två. Mycket mat och dryck a la Italia. Det var roligt att vara inviterade och det var kul att träffa hela Juliens släkt, Andreas, Camilla och alla övriga gamla kompisar till Julien och Andreas.

Sofia och Julien.............................................................med alla sina kompisar

JOE och Ulf mönstrar på
Bröderna Jan-Olof (JOE) och Ulf Ekelin mönstrade på i Rom för att segla med oss under två veckor. Det visade sig vara en väl vald period, eftersom vi fick ett fantastiskt sommarväder med underbara naturhamnar och härlig segling.

Ny besättning


Bordade av marineros på väg in till Ventotene
Efter en första natt i Nettuno (rekommenderas) kom vi så småningom till Ventotene, en liten ö med en hamn med en spännande (trång) infart. Vi blev faktiskt bordade av hamnpersonalen utanför infarten för de ville hjälpa oss att angöra hamnen. Det kanske inte hade behövts i det lugna vädret som var, men vi förstår att det kan vara tufft i hårt väder. (Se bilden på inloppet!)
Ventotene visade sig vara en liten pärla med en mysig stadskärna. Vi åt en läcker middag i de gamla kvarteren.

Det trånga inloppet till Ventotene..................................och trappan upp till centrum


Populära Ischia
Nästa mål var Ischia, en spektakulär ö utanför Neapelbukten. Detta är den stora tillflyktsorten för neapelborna samt även ett populärt turistmål för övriga européer. Vi låg för ankare strax intill en gammal befästning, Castello Aragonese, vilken vi också besökte. Härliga välbevarade miljöer med underbar utsikt 300 grader.

Castello Aragonese..........................................................JOE högläser ur sin intressanta seglingsbeskrivning


Dags för ett arkeologiskt inslag
Vi hade bestämt oss för att vara lite kulturella igen och passa på att besöka Pompeji när vi nu ändå passerade de trakterna. Vi fick en fin spinnakersegling in till Torro el Greco - med vulkanen Vesuvius i bakgrunden - som var den lämpligaste hamnen att angöra om man skall till Pompeji.

Spinnakersegling med Vesuvio i förgrunden.....................Bröderna engagerar sig i navigationen


Tågfärd till Pompeji utan biljetter
Hamnen var ingen höjdare, men det var spännande att åka tåg till Pompeji. Det visade sig att det inte fanns någonstans att köpa biljetter till tåget, eftersom stationen i Torro el Greco var obemannad. Bemanning i form av biljettkontrollant fanns dock ombord på tåget. Han försökte bötfälla oss, men eftersom vi inte lyckades få svar på var vi skulle köpt biljett, lät han oss passera.

Pompeji var imponerande; där bodde alltså 23 000 människor då vulkanen fick sitt utbrott ca 70 e.kr. och
allt begravdes i aska. Staden grundades 700 f.kr. och där fanns allt: bagare, slaktare, hotell, läkare, bordell m.m. och det var lätt att leva sig in i den tiden bland rester av gator och hus.

Gata i Pompeji...............................................................Bijous besättning med Pompeji som bakgrund

Omedelbar avfärd mot Capri
Vi kom varma och svettiga tillbaka till båten och gav oss genast iväg mot Capri. Vi var inte speciellt sugna på att vakna i denna hamn en morgon till…
På Capris södra sida fann vi dock en ljuvlig naturhamn som vi gärna vaknade i flera gånger därefter. Morgondoppen i det klara vattnet där var en bra start på våra dagar!
Vi tog dingen in till land och åkte buss upp till centralorten på ön. Där tillbringades dessvärre alltför många timmar på internetcafé i lönlösa försök att få den nyinköpta Vodafone-dongeln att fungera. Capri (liksom Ischia) är öar vi gärna återvänder till!

Klippöar sydost om Capri..............................................Morgonbadande herrar


Mot Tropea med nyinstallerad A/C
JOE och Ulf hade ett flyg att passa och det blev dags att styra kosan söderut. Nu hade det goda segelvädret försvunnit och det var järngenuan som gällde. Eftersom det var stiltje och 30 grader i luften gladdes vi mycket åt vår, för säsongen, nya bimini (eller solkskydd som det heter på land). Det blev dessutom några svalkande dopp från båten varje dag. Vi passerade några hamnar på vägen, men ingen värd att skriva några längre noveller om.
Med god hjälp från bröderna Ekelin installerades den nyinköpta, mobila AC-anläggningen (tips från Calle), vilken visade sig vara till god hjälp för att överleva den syditalienska sommarhettan.

Efter några dagars motorputtrande nådde vi så småningom Tropea, där bröderna skulle mönstra av. Efter en mysig middag i Tropeas ”gamla stad” var det då dags att skiljas åt efter två mycket lyckade veckor.

Tropea från havet.........................................................JOE och Ulf mönstrar av i Tropea


Vulkanbestigning med god öl efteråt
Vårt nästa mål var de Lipariska öarna västerut, strax norr om Sicilien. Vi gav oss iväg på morgonkulan och hade hoppats få passera Isla Stromboli på lämpligt fotografiavstånd. Det var dock dålig sikt, så vi gick direkt mot västsidan om Isla Vulcanica, där vi ankrade – utan några bilder på Stromboli.
Nästa dag vaknade vi av ett stilla regn och båten täcktes av ett prickigt överkast av aska. Efter dusch av båten tog vi den relativt långa promenaden upp på den fortfarande aktiva vulkanen. Det tog 2 tim att komma upp och en liter vatten. Vi möttes av stark svavelrök, men fick tips om hur vi skulle komma runt det hela och tog oss ända upp till toppen.
Det blev en härlig utsikt; stor krater ca 500 m i diameter med svavelgula kanter och rök som sipprade fram, med övriga vulkanöar i bakgrunden. Väl nere fick vi en välbehövlig öl och panini.

Vulkanbestigning på ön Vulcanica

Vi gick sedan tillbaka till Tropea för att få professionell hjälp med vår internetinstallation. Och nu sitter vi med en nyinköpt dator och ett fungerande internet! Livet leker! Imorgon går vi söderut genom Messinasundet på vår väg mot Kroatien, där vi ska träffa Per och Inger samt hämta upp Andreas och Camilla.

No comments:

Post a Comment