Sunday 27 September 2009

El Rompido – Altea 9-26/9, 2009

El Rompido – Gibraltar 9-15 september
Vi vaknade kl 7 av att vårt ankarlarm började tjuta – vi hade draggat. Då vi ändå var uppe och tidvattnet stämde för avfärd, gav vi oss iväg, istället för att ligga kvar och försöka få ett bra ankarfäste. Utfarten från El Rompido, som egentligen är en flodfåra, var inte okomplicerad. Dels var det grunt, vilket orsakade kraftiga tidvattenströmmar. Dessa strömmar, i sin tur, flyttar runt sandbankarna så att farleden löpande ändrar riktning. Det var spännande att försöka komma ut; vågorna såg ut att bryta överallt. Ekolodet visade på 2.6m i hög sjö men på plottern såg det ut som vi var långt inne på land. Vi litade till våra beräkningar och kunde till slut pusta ut på djupt vatten!

Enligt plottern är vi på land............................................Marinan i El Rompido


Nattmat i Chipiona och Sherry i Puerto Sherry
På kvällen vandrade vi runt i Chipiona i 32 gr värme och letade internetcafé och klockan blev 23.30 innan det var dags för middag. Detta är ju dock helt normalt i det här landet och på restaurantgatan samlades barn och familjer. Mycket tapas blir det!
Nästa stopp blev ankring utanför Puerto Sherry, vilket var utloppet från Jerez varifrån sherryn fraktades förr. Vi tog gummibåten in till Santa Maria för att kolla in stan lite och la oss vid den privata marinans flytbrygga. Det skulle vi inte ha gjort; man måsta anropa på VHF för att få ligga där. Men vi har ju bara en ”rubberboat” säger jag med huvudet på sned och vi fick lov att ligga ett par timmar utan avgift.

Windsurfare utanför Puerto Sherry


Efterlängtade Gibraltar!
Barbate blev en mellanhamn innan vi äntligen kom fram till Gibraltar. Tyvärr för motor de sista dagarna, eftersom vinden har kommit mitt i näsan. Vi hade förbokat plats som tur var, men fick ändå ligga på redden och vänta på vår tur. Vi stannade här i tre dagar och fick bl.a. avklarat en del uppdämt pappersarbete. Åkte linbanan upp till toppen och tittade på aporna och fastän Roger höll hårt i glassen var det en rackarns apa som snodde den. Vi tittade också på the Cave, jättelika grottor, imponerande med alla droppstensformationer. Dom hade byggt upp en hel konsertsal där inne. Cyklarna kom också till användning; bra att hänga alla mat-o spritkassar (taxfree) på!

Marinan i Gibraltar.........................................................Utsikt över Gibraltar (lägg märke till landningsbanan)


Linbanan upp till Gibraltarklippan.................................Apan mumsar på Rogers glass


Konsertsalen inne i Gibraltarklippan..............................Vi lämnar Gibraltar med dess typiska profil


Gibraltar – Cartagena 15-21 september
Väderprognoserna lovade nu västliga vindar under några dagar och vi var sugna på att hissa seglen igen. Första målet var Fuengirola, och vi länsade hela dagen med 12-15 m/s. Det är tröttande att segla plattläns i hård vind hela dagen, då man måste passa sig hela tiden för att inte få gipp. Således var kvällsschemat ganska avslappnat – endast en kvällspromenad i turistghettot - men ett parti schack orkade vi ändå med innan det var dags att krypa till kojs.

Egentligen är vi inte så nyfikna på de stora turiststäderna. Vi söker oss hellre till de mindre hamnarna, eller ännu hellre, till de fina ankarvikarna.
Nästa dag var det dags för en sådan liten by och vi seglade hela dagen i fina, västliga vindar mot Marina del Este. Vi la oss vid incheckningsbryggan och gick in till hamnkaptenen som var av kvinnligt kön. Efter att ha fyllt i alla dokument frågade hon slutligen om vi föredrog en plats nära restaurangerna eller duscharna. Eftersom vi har en förstklassig restaurang ombord riskerar vi inte restaurangbesök i onödan, och valde därför duscharna. Detta var inte det svar hon hade tänkt sig, eftersom hon endast hade platser framför restaurangerna.
Vi fick vår fina plats på restaurangbryggan och begav oss direkt ut på en liten promenad före maten. Ambitionsnivån steg dock hela tiden och promenaden bar iväg ända upp till fyren högt upp på ett berg. Belöningen, i form av himmelsvid utsikt, var riklig. Det blev sen middag även denna kväll…

Hamnkaptenens byggnad.................................................På paradplats vid restaurangerna
Utsikt över hus med läckert läge.....................................samt Marina del Este


Vilse bland hamnbassängerna i Marelimar
Ytterligare en dag med härlig segling fick vi på väg mot Marelimar, en stor marina, där många väljer att låta sina båtar ligga över vintern. Vi fick mycket bra bemötande av hamnkaptenen och hjälp av hans ”marineros” med tilläggning. Vi fick knö oss in mellan två brittiska båtar. Detta var som sagt en stor marina med många bassänger och därför blev även denna kvällspromenad lång, dock ofrivilligt. Vi lyckades nämligen vela bort oss bland alla hamnbassänger…
Därefter välförtjänt middag samt Slumdog millionaire på DVD.

Nu var det länge sedan vi låg i en ankarvik och det kändes härligt att det såg ut att finnas en lämplig sådan på lagom avstånd – Ensenada de Rodalquilar.
Efter ytterligare en heldag med sol från klarblå himmel och passande vindar, fann vi att den ankarvik vi siktat på var lika fin som vi hade hoppats på. Vattnet var klart och fint; vi såg vårt eget ankare på botten på ca sex m djup. Vattnet var dessutom varmt och skönt, varför kvällsdoppet blev njutbart.

Njutbar segling...............................................................och ankring i klart vatten"Missvisning" på plottern
Det låg en dansk båt då vi kom in och senare under kvällen anslöt en båt med kacklande spanjorer.
Nattsömnen blev dock inte den bästa. Vi låg väl skyddade för direkta svallvågor, men de studsade istället mot berget innanför oss och fick båtarna i ordentlig rullning.
Vi vaknade först vid 3.30 av att det rullade och lyckades slutligen somna om, för att vid 5-tiden vakna av att ankarlarmet tjöt. Vi blev mycket förvånade över att vi skulle ha draggat, eftersom vi låg över sand med riktigt bra fäste, men plottern visade tydligt att vi hade drivit iväg ordentligt. Det var riktigt mörkt ute och jag såg inte direkt var vi låg, men efter en stund såg vi att vi låg kvar exakt där vi lagt oss kvällen innan. Det var alltså plottern som spelade oss ett spratt. Det var bara att omstarta den så var allt som det skulle igen.
Det var naturligtvis irriterande med denna ”missvisning”, men tänk om det hade varit det motsatta, att vi verkligen hade draggat och den inte hade sagt till! Jag börjar åter allvarligt fundera på att byta ut våra Raymarin-instrument mot något mer stabilt.

Dramatiska vulkaniska berg............................................Stoppat "svartbyggt" hotell
Vi tog sovmorgon efter dessa nattliga äventyr och kom iväg sent till en annan ankringshamn – Alguilar – där vi låg tillsammans med fem andra båtar av varierande nationalitet. Då vi stack upp våra huvuden vid 8.30-tiden nästa morgon var vi ensamma! Vad folk har bråttom iväg… Nu var det slut på de akterliga vindarna och vi kryssade tappert i ganska hårda vindar mot Cartagena. Eftersom vi dessutom hade motström blev kryssningen inte så effektiv och de teoretiskt drygt 30 M blev i verkligheten nästan 50 M. Men det var gott och varmt!

Cartagena – Altea 21-26 september
Vi kom in till en välskyddad marina mitt inne i Cartagena. Cartagena har en historia som sträcker sig nästan 3000 år tillbaka och har haft många olika härskare. Anledningen är att staden har ett naturligt hamninlopp som ger skydd från alla vindar. Staden är dessutom skyddad genom fem höga kullar. Detta var sålunda ett mycket strategiskt centrum för handel i Medelhavet.

Pampigt hus i Cartagena..................................................och en gammal romersk arena mitt inne i centrum
Fiesta till minne av romartiden
Staden och dess befolkning är starkt präglade av den romerska dominansen och det visade sig att då vi var där hade man sin årliga 10-dagars fiesta till hågkomst av den romerska perioden. Folk tog detta på största allvar och klädde upp sig i romerska kläder och utrustade sig med svärd, lansar mm.

Uppklädda cartagenare i paradSamma kväll vi kom in framförde man på en stor utescen ett slags krigsspel med mängder av statister i full mundering.

Pampigt krigsspel på utescenVi stannade tre nätter och njöt av att turista i denna välbevarade och vackra stad.Cartagena - ett populärt turistmål
Bland annat besökte vi en utställning om det spanska inbördeskriget 1936-39, i vilket Cartagena spelade en mycket stor roll.
Det är tydligen inte bara vi som trivs i Cartagena. Plötsligt lägger ett stort kryssningsfartyg till och det väller in turister. Lika plötsligt försvinner det igen…


Bijou i förgrunden........................................................och utsikt över marinan i Cartagena

Mot Torrevieja
Så är vi åter till havs på väg mot Torrevieja, där vi blivit inviterade på grillkväll hos Giddan och Stig Brouzell. Eftersom det är stiltje, och solen ligger på, behöver vi svalka oss och hittar skydd från svallvågor bakom Isla Grosa där vi ankrar och badar en stund. På nytt ser vi vårt ankare – denna gång på ca 7 m djup. Fantastiskt vatten!! Giddan och Stig möter upp i hamnen och vi blir sedan mycket väl omhändertagna på deras härliga takterrass. Gott och mysigt! Tyvärr glömde vi kamera.

Vi rundade Albir-klippan och seglade längs Albirstranden till Altea.

Albirklippan


I Alteas gästhamn
Det var ju här Elisabeths föräldrar hade hus. Efter en övernattning i den lilla hamnen Campillo, strax utanför Alicante, har vi nu lagt till i Alteas fina gästhamn. Vi kommer att stanna här några nätter för att göra en liten nostalgisk tur bland gamla minnen. Men först ska Elisabeth bli frisk från den kraftiga förkylning hon märkligt nog råkat ut för.

Sedan har vi tänkt ta oss över till Balearerna; Ibiza, Formentera, Mallorca och Menorca för att segla runt där några veckor.

No comments:

Post a Comment