Saturday 25 July 2009

Brev 1: Henån - Oostende 7-21/7, 2009

Vi köpte vår Sweden Yachts 42 i Stockholm och transportseglade henne därifrån till västkusten i början av juni. I Henån fick hon ligga några veckor för utrustning och namnbyte. Hon lystrar numera till namnet Bijou.

Bijou under transportsegling från Stockholm till Henån..med lyckliga nya ägare

Henån – Kiel 7 – 11 jul
Resan påbörjades i Henån på Orust där vi fick besättning i form av Anders, Berit o Filip.
Färden gick via Källö-Knippla till Saeby i Danmark, där vi fick en god middag på den mysiga gågatan.

Dagen därefter bar det vidare i hårda vindar – två rev i storen – på en och samma bog hela dagen.
Frampå kvällen seglade vi lite småtrötta in i ett överfullt Ebeltoft och letade efter någonstans att förtöja. Vi hade väl inte förväntat oss någon välkomstkommitté, men heller inte den ogästvänlighet vi fick erfara. Vi hittade en tysk bredsida att lägga till mot, men blev genast ombedda att lägga oss någon annanstans. Vid nästa bredsida deklarerade man på bred tyska att de skulle gå redan klockan 6 nästa morgon. Inga problem sa vi och förtöjde på dem.
Nästa morgon vid 6.30-tiden startade cirkusen. För att släppa ut tysken var vi tvungna att lägga oss utanpå ett nytt paket båtar. Ur var och en av dessa båtar stack det snart upp morgontrötta, danska huvuden som var helt oförstående till att vi nu plötsligt låg utanpå dem. Vi tröttnade då på Ebeltoft och kastade istället loss för en ny dags segling.

Samma vindar rådde ända till Kiel, där vi seglade in på lördag kväll. Vi ägnade eftermiddagen åt att fylla på förråden av mat och vin.

Ny besättning mönstrar på i Henån.................................Friska vindar på väg mot Kiel


Kiel – Lauwersoog 12 – 14 juli
Söndag morgon slussade vi in i Kielkanalen. Det blev lunchstopp i vackra Rendsburg, där Anna och Calle mötte upp och godkände Bijou.
I Brunnsbuttel, innanför slussarna vid Kielkanalens västra ände, sökte vi natthamn. Det var trångt även i denna hamn, men vi hittade en bredsida utanpå en katamaran, vilken i sin tur låg utanpå en motorbåt. Motorbåtsägaren protesterade livligt och menade att vi skulle komma att krossa honom vid ogynnsamma vindar. Han hotade att kalla på hamnkaptenen.
Vid detta lag hade vi dock förhärdats något och valde att strunta i hans protester. Mitt under vår ostbricka knackar dock Hafen Polizei på och framför återigen motorbåtägarens klagan. Vi föreslår då istället att motorbåten borde flyttas och erbjuder oss att hjälpa till. Herr Hafen Polizei instämmer i detta och fem minuter senare är motorbåten flyttad och ostbrickan kan avslutas.

Nästa morgon korsade vi Elbe-mynningen och tog ett lunchstopp i Cuxhaven för att invänta rätta strömmar. Planen var att ta ett lite längre skutt mot Lauwersoog för att sedan gå in i de holländska kanalerna.
Strömberäkningarna ledde till att vi gav oss iväg vid 18-tiden. Vi delade in oss i 3 timmars pass och fick en fantantisk nattsegling med fullt av både stjärnor, fyrar och lanternor att hålla reda på. Vi anlöpte Lauwersoog vid 10-tiden nästa morgon.
Under natten gick vi en del för motor och upptäckte då att motorlanternan inte lyste. Dags alltså att vincha upp Roger i masten för att försöka hitta felet.
Kvällen ägnades åt Kyckling i curry samt spelet ”När då då?” i sittbrunnen.

På väg att slussa in i Kielkanalen.....................................Roger lagar motorlanternan

Lauwersoog – Amsterdam 15 – 17 juli
Hos hamnkaptenen i Lauwersoog köpte vi en utmärkt karta över de kanalsystem som skulle föra oss till Ijselmeer och vidare till Amsterdam. Det är verkligen ett gytter av kanaler, så hamnkaptenens råd var till god hjälp. Det tog oss två dagar av motortuffande på kanalerna innan vi kom fram till Stavoren, strax innanför slussarna till Ijselmeer. Det var vackert att gå på kanalerna, speciellt då man passerade små städer och byar. Holländarna är väldigt noga med att hälsa på mötande båtar, så vi fick nästan träningsverk i armen av allt hälsande. Det var mycket trafik!

På kanaler mot AmsterdamAmsterdam!
Vi anlöpte Amsterdam fredag kväll och hade i förväg ringt hamnkaptenen i Sixhaven – gästhamnen mitt i stan – för att försöka boka plats. Det var inte tillåtet att boka plats, men det skulle enligt honom vara gott om lediga platser. När vi 45 minuter senare gick in i Sixhaven lyckades vi med hjälp av skohorn hitta en förtöjningsplats. Här låg båtarna som sardiner i en konservburk. Det skulle vara intressant att höra en svensk brandinspektör uttala sig om detta upplägg!

Vi stannade en extra dag i Amsterdam och sög i oss av denna kontinentala metropol. Ölen var god!

Mysiga miljöer i Amsterdam


Amsterdam – Oostende 19 – 21 juli
Ur Sixhaven kunde man inte gå efter egen planering. Först vid 11.30-tiden fanns det en möjlighet att gå ur hamnen, efter att alla båtar som låg i vägen gått eller flyttats!
Det blåste mer än vad prognoserna sagt, men vi bestämde ändå att gå den närmsta kanalen ut mot Ijmuiden för att segla på öppna havet mot Scheveningen. Vi seglade dikt bidevind och vinden ökade under dagen för att som mest vara uppe i en medelvind av 18 m/s. Vi hade grov sjö emot oss och gick till slut för full maskin och en revad fock som stöd. Båten klarade dessa förhållanden mycket bra – och besättningen också!
Då vi precis skulle gå in i hamn lossade tampen inne i Furlexen och förseglet fladdrade ut. Fördäcksgasten Anders lyckades dock bärga seglet och vi kunde gå in i hamn.

Dagen därpå ägnades till att hitta en segelmakare som kunde reparera focken och för Roger att laga Furlexen.
Det blev en extra dag i Scheveningen innan Bijou var återställd och vi gav oss därefter iväg mot Oostende. Vindarna hade nu lagt sig lite och dessutom svängt över mot syd, vilket innebar att vi seglade för babords halsar hela dagen.
Vi fick härlig segling som dessutom kryddades av att vi hade nöjet att segla ikapp och förbi några båtar. Det är märkligt vilken aktivitet som alltid utbryter på de båtar man är på väg att gå om! Ingen skeppare gillar att bli omseglad.

Vi mötte såväl fiskebåtar som containerfartyg längs den holländska kustenOostende
Vi anlöpte Oostende vid 20-tiden och den yttre hamnen var full. Vi slussade då in i den inre hamnen som visade sig ligga mitt inne i stan! Oostende var en positiv överraskning med en härlig sandstrand och en mysig stadskärna. Längs strandpromenaden fanns fiskstånd dignande av havets läckerheter.

Beachen i Oostende.......................................................där det fanns läckra stånd med alla havets läckerheter

No comments:

Post a Comment