Saturday 10 July 2010

Tropea - Levrnaka (Kroatien) 18/6 – 7/7, 2010

Mot Messinasundet!
Messinasundet visade sig vara en dramatisk passage mellan Sicilien och den italienska tȧn, dӓr bȧde vindar och strӧmmar kan skapa problem. De starka strӧmmarna skapas pga att ett smalt sund skiljer tvȧ hav med stor skillnad i temperatur (Tyrrenska havet norr om Messinasundet ӓr varmare ӓn det Joniska havet) och salthalt (Joniska havet har hӧgre salthalt). De kraftiga vindarna uppstȧr pga att det ӓr ett lȧngt, smalt sund med hӧga berg pȧ bȧda sidor.
Vi hade dock tur med bȧde vindar och strӧmmar. Vi hade 4 knop medstrӧm och vinden akterifrȧn. Pȧ bilderna nedan syns de konstiga ”swells” som orsakas av strӧmmarna.

Elisabeth pekar mot.......................................................infarten till Messinasundet














Otäcka swells som orsakas av de kraftiga strömmarna















Inblåsta i Rocella Ionica
Vi ӧvernattade i Reggio innan vi tog det lӓngre klivet under ”italienska foten” till Rocella Ionica. Detta visade sig vara en mysig hamn med en liten koloni av franska bȧtar. Vi var inblȧsta tillsammans med dem i tre dagar och de ordnade smȧ interna cocktailpartyn pȧ bryggan. Vi icke-franska bȧtar var tyvӓrr inte inviterade.

Elisabeth passade pȧ att fylla ȧr i Rocella, vilket firades med restaurangbesӧk pȧ den lokala pizzerian. Lӓcker pizza serverad metervis och riktigt god!

Inloppet till marinan i Rocella Ionica.............................Metervis med pizza














Den dynamiske hamnkaptenen i Crotone
Nӓr vinden till slut lagt sig drog hela franskgӓnget och vi till nӓsta logiska hamn, vilken var Crotone. Vi startade sist och hade en hӓrlig bidevind, varefter vi kom in till Crotone som fӧrst av bȧtarna frȧn Rocella. Vi togs emot av en hamnkapten som var mycket dynamisk och vars busvisslingar fӧr att uppmӓrksamma ankommande bȧtar hӧrdes vida omkring.
Crotone har en stor fiskmarknad och bland alla svӓrdfiskar hittade vi till slut lӓcker torskfilé, vilket blev en hӓrlig middag i sittbrunn.

Högljudd hamnkapten i Crotone.....................................Svärdfisk på fiskmarknaden























Transportsegling mot Brindisi
Upp i ottan och tuff segling till en bӧrjan, dӓrefter hӓrlig segling till St Maria di Leuca, dӓr vi firade midsommar. Det blev dock laxpasta istӓllet fӧr sill och gammeldansk istӓllet fӧr snaps. Suck!
Dӓrefter ȧterigen en transportstrӓcka med motor till Brindisi varifrȧn vi skulle nattsegla till Dubrovnik.

Marinan i Brindisi














Översegling till Kroatien
Nattseglingen till Dubrovnik tog 21 tim varav 14 var med segel. Vi kӧrde som vanligt 3 tim pass och natten var ljum och stjӓrnklar. Nȧgra delfiner dӧk upp pȧ morgonkulan.
Efter att ha avklarat alla formaliteter i med hamnmyndighet, tull och polis kunde vi sȧ smȧningom lӓgga till i Dubrovniks marina. Vi lӓngtade efter naturhamn men ville naturligtvis titta lite nӓrmre pȧ Dubrovniks gamla stadsdelar. Det visade sig vara en hӓrlig upplevelse, i efterhand kanske det var lite mycket turister.

Dags att hissa den kroatiska gӓstflaggan














Bilder frȧn Dubrovnik




























Ut i skӓrgȧrden
Ӓntligen dags fӧr lite naturhamnar! Vi tuffade ivӓg ut i den hӓrliga kroatiska arkipelagen och lȧg i nȧgra underbara naturhamnar. Vi kom in i en ankringsvik, dӓr det visade sig att det fanns en liten restaurang med hummer som specialitet. Egentligen hade vi tӓnkt ӓta hemlagat i bȧten, men vi lade raskt om planerna och rodde in till restaurangen med vȧr gummibȧt. Det var helt rӓtt! Hummern gjorde oss inte besvikna.

Kroatiens arkipelag














Segling tillsammans med Per & Co
Vi sammanstrȧlade med Per, Inger, Irene och Pikko med ungdomar pȧ Vis, vilket var en populӓr ò som alltid varit eftertraktad i krigstider. Tillsammans med dem och deras hyrda Elan 52-a hade vi tre ljuvliga seglingsdagar med tillhӧrande restaurangbesӧk pȧ smȧ, unika skӓrgȧrdsrestauranger. Bland annat seglade vi i naturreservatet Kornati som har stora likheter med Bohuslӓn. Vi har upplevt de mӓrkliga vindarna hӓr som oftast fӧljer samma mӧnster. Fӧr det mesta ӓr det nord-vӓstliga vindar som gӓller, men pȧ sen-kvӓllen och natten kan Boran dyka upp ovӓntat och dȧ frȧn nord-ost med starka kastbyar. Sȧ det gӓller att hitta bra natthamnar.

Hela sӓllskapet pȧ mysig restaurang















Lӓckert anrӓttad fisk vid restaurangen i Levrnaka

























Per & Co's hyrda Elan 52














Just nu ligger vi i Zadars marina och vӓntar pȧ Andreas och Camilla som ska uppleva Kroatien tillsammans med oss under en vecka.

2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Agneta o Torbjörn23 July 2010 at 02:09

    Hej på Er!
    Tycker det är mycket bättre att följa er här där man kan läsa text och se bilderna samtidigt. I Resdagboken har det tagit väldigt lång tid för oss att ladda upp bilderna (sitter med seeegt bredband här på landet).

    Segla lugnt!

    ReplyDelete