Thursday 14 January 2016

Grenada - Bequia 1 - 14 januari 2016

Äntligen tillbaka till Karibien
Vi kom iväg till Grenada senare än normalt eftersom vi firat ”lilla julafton” med hela familjen hos Andreas och Camilla i Utrecht. Först på riktiga julafton bar det iväg. Vi hade hittat ett bra direktflyg från Frankfurt som tog oss till Grenada på ca 10 timmar och vi kom fram till ett regnigt St George´s vid 19-tiden lokal tid. Nu skulle det ju funka bra med att hålla oss vakna några timmar till för att hantera jet-lagen på bästa sätt.

Liksom tidigare hyrde vi in oss på ett enkelt pensionat samt fick tillgång till hyrbil medan vi gjorde Bijou klar för sjösättning. Eftersom vi gjort det lätt för oss genom att låta varvet bottenmåla samt maskinpolera skrovet räknade vi med att kunna få Bijou i vattnet ganska snabbt denna gång.
Vi hade några enklare installationer som vi själva skulle göra samt byte av olja och samtliga filter på huvudmaskin och allt gick oväntat snabbt och bra.

Nu återstod bara att göra service på dielsegeneratorn och eftersom det inkluderade rengöring av oljestrainern (det finns inget vanligt oljefilter att byta) – vilket innebar att generatorn skulle lyftas upp ur sitt ljudisolerande hölje för att man skulle komma åt den – hade vi valt att låta en servicetekniker från varvet utföra detta.
De flesta locals i Karibien är storväxta och muskulösa, men det kunde man inte säga om denne man. Tur var väl det eftersom styrbords akterstuv, där generatorn ligger, inte erbjuder några luxuösa utrymmen – och han jobbade där nere länge!
Till en början löpte arbetet på hyfsat, men då vi skulle provköra generatorn visade det sig att bränsletillförseln inte fungerade. Han försökte förgäves suga ut luften med en liten gummiboll. Det gick så långt att han ifrågasatte min intygan om att vi hade drygt halv tank med diesel.
Slutligen lyckades han få tag på en elektrisk bränslepump och nu fungerade det perfekt. Generatorn gick igång och efter att ett litet läckage tätats var jobbet klart! Tjugo timmar tog det!

Äntligen dags för sjösättning!

Mycket verkstad i Bijou                                            Bijou lyfts i spat


Bättre att bunkra i St George´s
Vi hade handlat massor med mat och vatten i en stor shopping mall inte långt från där vi bodde och vi var förvånade över hur dyrt allting var. Hur har alla locals råd med denna mat, undrade vi?
Då vi gick till ett annat snabbköp i St George´s insåg vi att priserna på det första stället var alltför höga. Här var priserna på en mera normal nivå. Ett tips till alla yachtisar på Spice Island Marina är sålunda att bunkra mat i St George´s!

Första etappen till Carriacou
På vägen till Carriacou var det dags att kolla att watermakern fungerade. Tusan också, den läckte lite vilket innebar att Roger skulle vara tvungen att tillbringa några timmar i främre segelstuven då vi kommer fram. Det blir inte lättare med åren att trycka ned sig i detta utrymme!
Efter ett första lönlöst försök med lin och tätningsmassa (det läckte nu dramatiskt mer!) var det dags för ”es gibt ja andere metoden”. Heavy duty Gasket från Plastic Padding fick omsluta skarven mellan de två plastledningarna och om man kan använda detta till högtemperaturpackningar till motorer så borde det väl fungera på denna lilla rörskarv.
Jodå, det funkade! Så tät har den skarven aldrig tidigare varit.

På vägen till Carriacou passerade vi Kick´ em Jenny utan några utbrott på 1 M säkerhetsavstånd. Detta är en undervattensvulkan som senast hade vulkaniska aktiviteter under juli 2015. Då var ”restricted area” utökad till 3M på grund av att
- heta stenar kan flyga upp
- tsunamis kan bildas
- gasbubblor påverkar vattnets densitet så att dess lyftkraft minskar och därmed kan en båt sjunka

Det är ett spännande liv vi lever!

Incheckning i Clifton
För att checka in i St Vincent & the Grenadines är det enklast att segla till Clifton på Union Island och bege sig till den lilla flygplatsen några hundra meter från hamnen.
Det visade sig att det finns ett öppet wifi på denna mysiga flygplats och vi fick uppdaterat mailen och what´s up sedan vi checkat in hos dess trevliga personal. Det är inte alltid självklart att Customs och Immigration är utexaminerade från den bästa charmskolan. Men här var de det!

På ankringsplatsen i Clifton träffade vi Ulla och Pelle på S/Y Loupan vars blogg vi tidigare följt och tagit till oss tips från om diverse utrustning mm. De har nu gjort sin andra atlantöverfart och skall fortsätta genom Panamakanalen och ut på de stora haven västerut.

Petite St Vincent – PSV – och Petite Martinique – PM
Inte långt från Union Island ligger två små öar utslängda – Petite St Vincent och Petite Martinique. PSV tillhör landet St Vincent & the Grenadines och PM tillhör landet Grenada, trots att öarna ligger bara några hundra meter från varandra.

Vi tillbringade ett par härliga dygn vid PSV och kom snabbt in i semesterkänsla med snorkling och vackra stränder efter allt jobb med att få iordningställt Bijou.
På revet ”Mopion” skulle det finnas morenor och haj men Elisabeth såg ”bara” vackra korallfiskar. Roger hade ett sår på benet som var under läkning och hade därför badförbud.

Bijou vid stranden på PSV                                       Lobsters färdiga att plocka

Elisabeth på väg ut mot revet "Mopion"             Bijou från PSV


Utflykt till Petite Martinique
Vi gjorde en liten utflykt med dingen till PM där det enligt uppgift skulle finnas billigast diesel i Grenadinerna samt billig öl, vin mm. Vi tog en promenad på ön i värsta eftermiddagsvärmen och locals betraktade oss med förvåning.
PM var en söt, liten ö med ca tusen invånare och vi passerade småskolan och förskolan på vår promenad.
Det visade sig att dieselpriserna var högst ordinära men vi köpte lite drycker till bra priser.

Fullriggare passerar revet "Mopion"                  Väl använd bränslepump

"En banan om dagen håller doktorn borta"      Förskolan på Petite Martinique


Admiralty Bay, Bequia
Efter att ha kollat gribfilerna (väderfiler) bestämde vi oss för att segla norrut. Vindarna är i princip alltid ostliga med lite nordliga eller sydliga inslag.
Det skulle vara lite nordligt inslag, men å andra sidan skulle det bara blåsa ca 7 m/s vilket borde ge oss en fin bidevindsegling upp mot Bequia.

Denna säsong har vi köpt nytt segelställ, ett storsegel och en självslående fock, från UK Halsey i Göteborg. Vi har lagt till ett tredje rev i storen som vi hoppas slippa använda.
De nya seglen står fint och Bijou rusar fram! Vi lär oss löpande att trimma de nya seglen.

Gribfilerna visar som väntat ostliga vindar       De nya seglen står bra


Nu ligger vi i Admiralty Bay på ön Bequia. Byn är väldigt charmig och man kan få tag i de mesta förnödenheter. Och på Marias Café finns det god öl och snabb wifi!

Den söta byn i Bequia                                                Hälsningar från webmakaren

3 comments:

 1. Tack! Vad roligt att få hänga med på er resa. Sköt om er. Kram!

  ReplyDelete
 2. Oh, vad kul att höra av er och att ni är på g!
  Min Mattias är närmar er än jag är. Han är hela januari och februari i Costa Rica med familjen.
  Ser fram emot fler rapporter!!! Gärna med några bilder av min kära Elisbeth också, tillsdess får jag nöja mej med att titta på Roger, vilket inte heller är fel, hi,hi!!!
  Kramar från Lena i Wales

  ReplyDelete
 3. Hej!
  Kul att höra av er, ni verkar ha fått fixa en del innan ni kom iväg, men det tillhör ju seglarlivet, Ser verkligen härligt ut på fotona och vi längtar sååå efter att korsa Atlanten nästa säsong. Möter ni Loupan igen får ni hälsa ifrån oss, vi var i samma avseglargrupp som dem på OSK, med SY SeaBea, Azimuth och Emma of Stockholm alla nu "over there",om ni ser dem hälsa ifrån oss. Måste vara härligt med nya segel. Vi ser fram emot att prova våra nya nu i vår. Vilken Pilot rekommenderar ni för karibien? Vi håller på att skaffa nödvändig utrustning för vår avfärd och där ingår ju pilotsen.
  Hälsningar ifrån Paul och Kerstin på S/Y Kerpa

  ReplyDelete