Thursday 19 March 2015

Antigua - British Virgin Islands 20/2 - 17/3

Jolly Harbour Marina, Antigua
Vi gick in i Jolly Harbour Marina för att lämna av Anders och Berit samt för att låta en tekniker titta på vår motor som blivit överhettad vid några tillfällen. Sist vi skrev om det hade teknikern just demonterat värmeväxlaren och det var oklart hur lång tid vi skulle behöva ligga kvar. Det visade sig gå nästan två veckor innan reservdelar flugits in från Miami och monterats på plats av den duktige teknikern.
Vi passade också på att låta en likaledes duktig elektriker montera en batteriladdare för landström/genset till våra startmotorer, en detalj som vi tycker borde vara standard.

Men Jolly Harbour Marina var verkligen rätt ställe att tvingas bli liggande på. Marinan i sig var mysig med flera bra restauranger inom området, det fanns en supermarket med riktigt bra sortiment och folk var trevliga och avspända. Vi stortrivdes här och hade nästan svårt att ge oss ut på havet igen. Det fanns ju dessutom bra internet här så Roger hade fullt upp med att kolla skid-VM.

För ca tre år sedan i Turkiet träffade vi på en japanflaggad båt, Temari med Koji och Mari, som vi råkade ligga vid samma brygga som i fyra hamnar i streck, varav den sista var i Istanbul. Vi tyckte samtliga fyra att det var lite märkligt att vi alltid hamnade vid samma brygga och vi började lära känna varandra så smått. Vi trodde knappt våra ögon då vi fick se att Temari på nytt hamnat vid vår brygga, bara några platser bort.
Vi fick en trevlig stund i baren för att stämma av vad som skett sedan sist i Istanbul. Koji hade bl.a. repat sig efter ett komplicerat benbrott vid skidåkning!

Den trivsamma Jolly Harbour Marina


Biltur på Antigua
Vi hyrde bil några dagar och åkte runt och turistade på ön. Första dagen åkte vi till Nonsuch Bay som vi tidigare hade besökt med Bijou. Här är det öppet hav hela vägen till Afrika, men eftersom det finns rev man kan lägga sig bakom får man ändå sjölä.
Nu fick vi se Nonsuch Bay från landsidan och det var en mäktig syn. Vi tittade också på Devil´s Bridge som är en bro som bildats i klipporna pga vågornas ständiga piskande.
Lunchen intogs på Harmony Halls som visade sig vara en högklassig restaurang med fantastisk utsikt över havet. Vi nöjde oss med en sallad…

Devil´s Bridge vågar man inte gå över


Den tjusiga lunchrestaurangen Harmony Halls.....med en liten objuden gäst


Vi körde sedan ner till Falmouth Harbour för att återigen känna på seglarstämningen. Antigua i allmänhet och Falmouth Harbour i synnerhet måste vara seglingens Mekka. Vi har aldrig tidigare sett sådana gigantiska segelfartyg som de vi såg här.

Mängder av fartyg i Falmouth Harbour...........och också en dingebrygga


Shirley Heights
Kvällen avslutade vi med att åka upp till Shirley Heights som är en högt belägen punkt med hänförande utsikt över English Harbour och Falmouth Harbour. Ett steelband stod för underhållningen och man kunde få sig något både att äta och dricka.
Vi var inte ensamma här utan upplevde solnedgången tillsammans med ett hundratal andra turister.

Ett steelband stod för underhållningen...........English Harbour och Falmouth Harbour


Nästa dag körde vi norrut och tog först en promenad i huvudstaden St John´s. Det visade sig vara en riktig turistfälla med mängder av taxfreeaffärer; kryssningsfartygen lägger ju till här och passagerarna väller ut på stan i sin jakt på souvenirer. Vi rundade nordsidan av ön och här blåste det friskt. Det var därför ett populärt tillhåll för kitesurfare.

Kryssningsfartyg i huvudstaden St John´s.......Kitesurfare på öns nordsida


Översegling till Virgin Gorda
Nästa etapp på vår segling skulle gå till BVI, British Virgin Islands, och eftersom det är för långt för en dagsetapp planerade vi en nattsegling. Vi avseglade på morgonen och beräknade att vara framme runt lunchtid dagen efter.
Vi fick en härlig slör/halvvind och forsade fram i lagom starka vindar, ca 10 m/s. Vädret var soligt och fint men då och då kom det kraftiga regnskurar då vinden ytterligare tilltog och ändrade riktning.
Vi har båda längtat efter nattsegling. Det är en väldigt härlig känsla då man susar fram i mörkret under stjärnhimlen medan partnern ligger och sussar gott. Vi hade fullmåne dessutom, vilket gör det hela ännu mer magiskt.
Då vi nästan var framme vid BVI fick vi ett riktigt kraftigt regnoväder med kulingvindar. Det var bara att segla så platt vi vågade tills ovädret var över. Roger blev dränkt som en katt medan Elisabeth torrskodd betraktade det hela under sprayhooden.

Vi checkade in i Spanish Town på Virgin Gorda där vi dessutom fick tag på dongel med 7 Gb. Härligt, nu kan vi ha lite bättre kontakt med omvärlden.
Tjänstemännen på Customs och Immigration var tråkigare än normalt. Det är märkligt att så många av dessa tjänstemän spelar på sin maktposition och gör stämningen spänd. Borde de inte skickas på charmkurs för att vi besökare skall känna oss välkomna i landet.

Vi har nu besökt Gorda Sound som är en jättelagun med rev utanför och en del paradisiska resorts. Här är otroligt mycket amerikanare och dom åker omkring i jättelika katamaraner. En del av dom (katamaranerna alltså) har inte ens mast.

Bitter End och Saba Rock i Gorda Sound-lagunen


Cay Marina - en liten mysig ö..........................Det märks att landet är brittiskt


The Bath´s
Ett ställe man absolut inte får missa är the Bath´s på Virgin Gorda. Man ligger vid boj utanför jättelika, runda stenbumlingar och simmar in till stranden med tillhörigheter i en vattentät säck. Mellan stränderna the Bath´s och Devils Bay går en stig i delvis vatten och man tar sig fram mellan de stora klippblocken som ligger huller om buller. Himla fräckt!

Den unika beachen The Bath´s


Anegada
Efter att ha inväntat lugnare vindar - det kan faktiskt blåsa rejält här också - fick vi vädrat seglen igen på väg till Anegada som är den nordligaste ön på BVI. Detta är en låg sand/korallö och man ser de vindpinade träden innan man ser land.

Runt hela ön ligger en massa rev så det finns bara en utprickad led att ta sig in på. Inga stora båtar kan komma in här då djupet ligger på max 2.5 m. Här låg vi några nätter och hyrde scooter för att ta oss runt ön.
Det finns fantastiska beacher med rev utanför som hindrade sjön. Vi fick riktigt bra snorkling ute vid reven med vackra växter och fiskar, kändes nästan som en dykning på 18 m. Ön hade specialiserat sig på hummer så vi måste ju naturligtvis gå på lobster-barbecue.

Med scooter utforskade vi Anegada


Loblolly Beach på nordsidan av Anegada........där vi snorklade


Förberedelse för kvällens lobster-barbecue...Cow Wreck Beach på västsidan av ön


Avslutningsvis ett litet skylt-potpurri.

1 comment:

  1. Oh, vad underbart! Vilka bilder! Förstår att ni har det ljuvligt. Njut!

    ReplyDelete